СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА ПОДУНАВСКЕ НЕМЦЕ

Заменик председника општине Карољ Валка угостио је данас Подунавске Немце, чланове завичајног Удружења Куљана. Он их је у срдачном разговору упознао са актуелним стањем у локалној средини, посебно истичући да је Кула почела да гради нове фабрике у индустријској зони, те да је свој долазак најавио и један немачки инвеститор. Пријему је присуствовао и председник удружења Немаца из Куле, Ђула Бихнер.

У оквиру посете, гости су у недељу у Ликовној галерији у Кули присуствовали отварању изложбе слика и документације, која је поставка музеја подунавских Немаца из Улма. Изложба је отворена поводом 300 година од њиховог насељавања у југоисточну Европу.

Од 25. до 30. октобра поставку чини 28 паноа који приказују ток доласка подунавских Немаца на ове просторе са текстуалним објашњењем садржаја. Организатор изложбе је „Удружење Немаца Кула“, уз суфинансирање Покрајинског секретаријата за културу, Општинске управе, Националног савета немачке националне мањине и Фондације де Део из Беле Цркве.
Током посете Подунавски Немци су обишли куће у којима су некада становали, као и тројезични споменик на католичком гробљу у Кули, у знак сећања на заједнички суживот три народа.

Извор: Општина Кула