СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА ВЕЛИКОСЕЛЦЕ, ДОБИТНИКЕ ТРИ ОДЛИЧЈА НА ОВОГОДИШЊЕМ „ЗЛАТНОМ ОПАНКУ“

Градоначелник Кикинде Никола Лукач уприличио је данас пријем за чланове Културно уметничког друштва „Марија Бурсаћ“ из Банатског Великог Села. Чланови овог фолклорног ансамбла су на фестивалу културно уметничких друштава “Златни Опанак” у Ваљеву, у конкуренцији од 22 друштва освојили чак три одличја. Прво место у категорији за најбољу певачку групу целокупног фестивала, друго место освојили су у категорији певачких група вечери, док је Вид Вашалић освојио друго место у категорији инструменталиста. Бронзани опанак им је припао у категорији играчких ансамбала. Честитајући им на огромном успеху градоначелник Лукач навео је да је изузетна част и задовољство бити домаћин оваквим младим људима:

„Повод је изузетно важан. Учешће и освајање „Бронзаног опанка“ нашег КУД-а „Марија Бурсаћ“ врло је важно и велики је повод овог данашњег нашег сусрета. Свакако је континуитет рада овог КУД-а, који дуги низ година, готово од колонизације чува и негује традицију, обичаје и културу нашег народа. Велики ентузијазам краси све оне који учествују у организацији друштва, поготово у последњих месеци. Њиховим ентузијазмом и упорношћу КУД бележи све већи број чланова, што је за праву похвалу. Овде се уче, да најбоље од себе могу да покажу баш кроз игру и певање, негујући традицију. Када погледате са коликим задовољством, ови млади људи, којих је све више, промовишу своје село, али и Кикинду, јасно је да МЗ Банатско Велико Село и Град Кикинда треба да више улажу у рад КУД-а. Захвалан сам, у своје и у име града на свему што ови млади људи, кроз неговање фолклорне традиције раде како би промовисали културу средине из које потичу.“

Чланови КУД-а „Марија Бурсаћ“ с правом су доказали да се осим игре и песме у друштву уче и о маниру, који диктира култура, те су сви дошли у комплетној фолклорној ношњи, а градоначелнику уручили сиболичан поклон, део народне ношње. Како је објаснио Горан Шормаз, председник КУД-а, иако су имали кратак период за припрему, ипак су се вратили више него задовољни:

„Били смо једини фолклор са села, сва остала друштва су била из градских средина. Имали смо и врло мало времена за припрему, што је додатно повећало одушевљење, када смо схватили да је ова престижна награда припала баш нама. Пријавили смо се у све три категорије, мушка певачка група, инструменталисте и играње. Радили смо обичаје на Светог Илију. Понели смо „Бронзани опанак“ што нисмо очекивали.“ признао је Шормаз.

Фестивал ,,Златни опанак” је манифестација која се одвија у Ваљеву од 2004. године и која за циљ има представљање различитих традиционалних игара. На фестивалу сваки пут учествовује велики број представника из Србије, земаља у окружењу, али и других европских земаља. Циљ фестивала је приближавање изворне народне музике, игре и песме младима.

Извор: Град Кикинда