СВЕЧАНИМ ПРИРЕДБАМА ОБЕЛЕЖЕНА ШКОЛСКА СЛАВА „СВЕТИ САВА“

Поводом обележавања школске славе „Свети Сава“, данас су приређене свечане приредбе у Гимназији „Вељко Петровић“ Сомбор, ОШ „Аврам Мразовић“ и ОШ „Никола Вукићевић“. Током свечаности, ђаци наведених школа су кроз игру и поезију говорили о нашем првом српском архиепископу Светом Сави. Као и протеклих година, у данима који претходе слави, организоване су ликовне и литерарне радионице у којима су наставници и ученици заједно учествовали.

По завршетку приредбе коју су припремили ђаци и наставници, уз присуство свештеника Српске православне цркве преломљени су славски колачи након чега се приступило преузимању кумства за идућу годину.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је и заштитник просветних установа, а као празник установљен је за школску славу 1840. године.

Испред Града Сомбора, приредбама су присуствовали градска већница за област културе и образовања Анита Стојаков, градски већник за област руралног развоја Срђан Савић и градски већник за област комуналне делатности и инвестиција Ђорђе Зорић.

Извор: Град Сомбор