SVEČANO DODELJENE MEDALJE LAJOŠ VERMEŠ ZA 2022 GODINU

Svečanim proglašenjem i uručenjem priznanja zaokruženo je sedamnaesto izdanje akcije „Medalja Lajoša Vermeša“ kroz koju se nagrađuju najbolji sportisti Subotice u jednoj kalendarskoj godini, navodi subotica.info.

Žiri sastavljen od 30 članova je putem stranica nedeljnika „Nove Subotičke novine“ davao svoj komentar o uspesima sportista u 2022. godini, i to u apsolutnoj kategoriji, a najbolji su na kraju nagrađeni prigodnim priznanjima – plaketama i medaljama. Akciju „Medalja Lajoša Vermeša“ sprovodi Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860“, uz podršku lokalne samouprave, Sportskog saveza Subotice, te prijatelja i donatora akcije i „Novih Subotičkih novina“ kao medijskog partnera.

Prvo mesto pripalo je Sebastijanu Nađu, rvaču Spartaka, ali i Svetskom prvaku, koji je i 2019. godine imao priliku da osvoji prvo mesto u ovom takmičenju. Drugoplasirani sportista je plivač Spartaka Andrej Barna, dok je treće mesto pripalo Tijani Filipović, fudbalerki Spartaka.

Plaketama za plasman među prvih desetoro nagrađeni su, na četvrtom mestu Lana Virc (tenis), na petom mestu Nina Šabić (gimnastika), na šestom mestu Elena Baić (odbojka) i Tamaš Kajdoči (dizanje tegova), na sedmom mestu Marko Pižurica (boks), na osmom mestu Andrija Vulikić (odbojka) i Nenad Zakić (jedrenje na vodi), na devetom mestu Jovana Ilić (atletika) i na desetom mestu Jasmina Nađ (kik-boks) i Luka Bijelović (fudbal).

U tesnoj konkurenciji za najbolji klub godine izabran je Muški odbojkaški klub Spartak. Memorijalno priznanje „Luka Andrašić” dobio je hokaješki sudija Tibor Fazekaš, a Memorijalno priznanje „Mihalj Vermeš” Ali Arsalan. Priznanja su uručili Gordana Vermeš, supruga Mihalja Vermeša (unuka Lajoša Vermeša), Nataša Aleksić, članica Gradskog veća Subotice zadužena za sport i omladinu, i Nikola Stantić, sportski novinar i organizator akcije.

Pre nego što je uručila priznanje namenjeno najboljem klubu Nataša Aleksić, članica GV Subotice, istakla je veliki značaj Lajoša Vermeša za naš sport. – Retki su ljudi kao što je bio Lajoš Vermeš, jedan od pionira sporta, jedan od onih koji su utkali sve što su znali, mogli, ali i imali, u sportsko nasleđe našeg grada. Zato je i važno da kroz ovakve akcije koja traje već sedamnaest godina čuvamo nasleđe koje je Vermeš svojim idejama i delima ostavio svima nama u amanet. Njegova najvrednija ideja je bila ta da sport mora biti dostupan svakom čoveku, da on ne sme biti samo privilegija bogatijeg staleža. Nije se libio da svoje ideje pretvara u dela. Bio je pravi mecena sporta, ulagao je sopstvena sredstva, i to izuzetno značajna, u organizaciju takmičenja, ali i izgradnju sportskih objekata. Subotica i danas bere plodove onoga što je Lajoš Vermeš uradio po pitanju njene promocije, ali ne samo to. I danas možemo da se divimo njegovim idejama i objektima koji krasi paliću obalu, te i danas privlače sve naše goste – istakla je ona.

Govoreći o akciji njen organizator Nikola Stantić istakao je kako je ona skromna, ali vredna. – Trudimo se da kroz jednu ovakvu akciju čuvamo sećanje na lik i delo Lajoša Vermeša i njegove izuzetne ideje kojima je bio u potpunosti posvećen tokom celog svog života. Vermeš je činio vredna dela, a vredni su i svi oni kojih se kroz ovu akciju sećamo kroz priznanja, Mihalj Vermeš i Luka Andrašić. Subotica je danas „grad sportova“, a temelji tog laskavog epiteta potiču još iz Vermešovog vremena. Drago mi je što i danas u Subotici žive Vermešove ideje, što su u Subotici i danas brojni sportski radnici koji su spremni da ulože svoja znanja, pa i sredstva, u razvoj sporta u našem gradu.

Sebastijan Nađ, svetski prvak, nije krio zadovoljstvo time što je drugi put žiri prepoznao baš njega kao najboljeg sportistu u Subotici. – Svaka nagrada nama sportistima mnogo znači, jer mi to pokazuje da sam na dobrom putu i da samo treba da nastavim da radim. Pogotovo mi znače nagrade koje dobijem u Subotici, jer znam koliko u Subotici ima dobrih sportista, konkurencija je tu uvek izuzetno jaka.

Izvor: subotica.info