СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СРБОБРАНА

Грађани Србобранa обележили су данас Дан ослобођења. Свечаност поводом 77. годишњице овог важног историјског тренутка, уз кратак културни програм на Тргу слободе, те полагање венаца на спомен обележје свим палим борцима и жртвама фашистичке окупације, и снажне поруке јавности о потреби неговања непролазних вредности антифашизма и сећања на све јунаке који су несебично положили животе за слободу државе, народа и будућих генерација.

Бројним окупљенима, грађанима, ученицима основних и средњих школа, представницима општине Србобран, црквеним великодостојницима и званичним гостима града, прва се обратила Весна Васић, председница локалног одбора СУБНОР-а.

„Данас обележавамо 77 година од ослобођења Србобрана, због младих нараштаја да се подсетимо да су јединице НОБ-а, тачније II Шајкашки одред, заједно са јединицама Црвене армије, у рану зору 19. октобра из правца Старог Бечеја ослободили Србобран, док су Турија и Надаљ ослобођени 22. октобра. У тим данима борбе за Србобран, уз наше грађане, погинуло је и више припадника Црвене армије. Такође, сећамо се жртва ратова деведестих година и вандалског бомбардовања 1999. године. Служећи заветима предака СУБНОР-а, Србобран остаје доследан борби за правду и борби против фашизма и чувању истине, а истина је да је током Другог светског рата животе изгубило више од 50 милиона људи , да је то најмрачнији период човечанства. Чувајући истину о том периоду спречавамо да се тако нешто опет догоди. Ми представници СУБНОР-а имамо изузетно поштовање према свим због којих смо данас овде и који су своје животе положили на олтар слободе. Међу нама има живих учесника, Љубомир Павков и Младен Нићин, који нам са пуно жара причају о борбама за слободу, уз пуно љубави према свим чуварима наше традиције који не дозвољавају да заборав победи, то је залог за живот који живимо. На овом месту данас сећамо се свих знаних и незнаних и њиховог јунаштва, никада не смемо заборавити колика је њихова љубав према отаџбини, њихову снагу и борбу за слободу. Слава свим борцима јунацима који су учествовали у борби против фашизма, у борби против окупатора, а посебно слава свима онима који су учествовали у ослобађању државе. Нек почивају у миру нека им је вечна хвала и слава“, рекла је Васић и уз захвалност локалној самоуправи на подршци неговању традиција НОБ-е, свим грађанима општине Србобран честитала празник. 

Окупљенима се обратио и председник општине Србобран Радивој Дебељачки.

„Поштоване грађанке и грађани општине Србобран, поштовани покрајински секретару за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, поштовани замениче секретара, поштовани помоћнику секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, поштовани начелниче Јужнобачког управног округа, часни оци, представници општина, директори јавних установа и предузећа, представници борачких организација, драги моји сарадници и пријатељи.

Дан ослобођења за нашу општину представља сећање на наше претке који су себе жртвовали да би ми данас били слободни. Представља симбол победе добра над највећим злом које је човечанство, нажалост, упознало. Овакви датуми прилика су и да одамо почаст свим антифашистима и њиховој борби, али и могућност да се гласно понови да разни покушаји мењања историје, умањивање и оправдавање злочина који су почињени над свим невиним жртвама, не смемо дозволити. Својим порукама данас, доприносом у неговању културе сећања, непрестаним понављањем истине и образовањем, морамо дати допринос у борби да фашизам буде искорењен и да се, у било ком облику, никада и нигде не врати. То дугујемо онима који су дали свој живот да би ми данас имали прилику да живимо слободно, да стварамо будућност за нашу децу, да верујемо у праве животне вредности које негују друштво у коме желимо да живимо. Увек и на сваком месту, ми Србобранци умемо да истакнемо нашу славну историјску прошлост којој припада и чињеница да је штаб надалеко чувеног маршала Толбухина, управо био овде, у кући Каћанских, где су се припремале последње одлуке за даље борбе које су такође однеле много жртава, пре него што је и коначно дошло ослобођење од окупатора. Тако су Србобранци учествовали и у борбама на Сремском фронту, иако је место у коме су живели, где су биле њихове породице, најмилији, већ дочекало ослобођење. Жеља за слободом ипак је за многе била јача од свега, иако су већ тада знали да се неки од њих никада више неће вратити. На Дан ослобођења прилика је да се сетимо и великог броја добровољаца који су за своју земљу положили животе учествујући и у другим  ратним сукобима, борећи се не само да ослободе места у коме су живели, већ и за народ који су штитили, не презајући од било чега.

Пред њима ми данас стојимо, њима одајемо пијетет и исказујемо неизмерну захвалност за жртву коју су понели, јер је њихова заслуга немерљива. Ипак, својим примером, на нас су пренели дух патриотизма, жељу за непрестаном борбом за бољитак и наду да се времена која су они носили на својим плећима, више неће вратити. Мир нема алтернативу, у то име, Србобран се поноси и својом мултикултуралношћу која га краси, разумевањем различитости и неговањем вредности које су створиле животно окружење у коме сви имамо једнаке могућности, не селектујући било кога по томе које је вере или народности, већ по људскости коју исказује.

Драги моји суграђани, честитам вам Дан ослобођења у нади да ће овај датум остати вечно упамћен као симбол тежње за слободом, јер је на нама задатак да даље преносимо поруке генерацијама које долазе, чувајући сећање на оне који су се несебично жртвовали за све нас. Важно је разумети своју прошлост, да би знали како да живимо у садашњости и на који начин градити будућност. Живела слобода! Живела Србија“, поручио је Дебељачки.

Венце на споменик на Тргу слободе положили су: руководство општине Србобран – Радивој Дебељачки, председник општине, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, и Милица Зарић, заменица председника општине; покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и заменик секретара Радивој Парошки, затим начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, као и делегације СУБНОР Србобран, Удружења ратних војних инвалида Србобран, Удружења бораца од 1991. до 1999. године „Храбри борци“ Србобран, и локални одбори Српске напредне странке, Српске радикалне странке и Социјалистичке партије Србије.

Химну „Боже правде“ за ову прилику извео је хор Основне школе „Вук Караџић“, док су стихове песме „Наслеђе“ Милана Ракића рецитовали ученице ове школе Ана Станојевић и Андреа Каић. Стихове песме „Родна груда“ Симе Пандуровића рецитовали су ученици Јован Милошевић, Лазар Чолић и Михајло Мркшић.

Извор: Општина Србобран