СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СРБОБРАНА

Данас је у Србобрану обележена 76. годишњица ослобођења града од фашистичке окупације. Дан ослобођења био је прилика да се окупљени још једном присете надљудске храбрости и родољубља свих антифашиста овог краја, који никада нису пристајали на ропство, не жалећи да за слободу положе и своје животе. 

Овим поводом на Тргу слободе, испред споменика палим борцима и свим жртвама фашизма и под заставама Србије, изведен је пригодан културни програм и јавности послата снажна порука важности неговања сећања на најважније тренутке у историји Србобрана, као и на све знане и незнане жртве које и данас леже у темељу слободе свих грађана Србобрана, Турије и Надаља.

Окупљеним грађанима први се обратио Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. 

„Поштовани грађани, драги пријатељи. Данашњи дан славимо као Дан ослобођења, дан када је Србобран добио прилику за нови почетак захваљујући ослободиоцима који се нису либили да жртвују себе ради нас, зарад будућих поколења и слободе у којој данас живимо.

У њихову част стојимо овде сећајући се на славну антифашистичку борбу, али и на све претке који су се кроз нашу богату историју борили за право на мир и просперитет у нашем друштву, које је одувек било мултикултурално, преплетено многим историјским догађајима и околностима из којих смо могли да научимо важну поруку неопходности разумевања и толеранције, коју негујемо и чиме се Србобран и данас поноси.

Не смемо никада заборавити оне који су били спремни да жртвују све, па и своје животе, зарад светлије будућности у којој и наша деца одрастају. Због тога је важно да не дозволимо прекрајање историје, фалсификовање чињеница и да на свако буђење фашизма реакција буде оштра и одлучна, и то је један од разлога што научене лекције које смо скупо платили, морамо понављати још гласније. Фашизму није место међу нама, иако, нажалост, није искорењен у потпуности, па је стога и најмања његова појава веома забрињавајућа. Зато је потребно понављати шта су праве вредности којима човек мора да тежи, у које су и наши преци веровали, а многи зарад тога положили и своје животе.

Да би знали шта имамо данас, колика је вредност мира и разумевања, морамо добро познавати прошлост и историјске чињенице у којима наше мало место има посебну, велику улогу. Србобран не заборавља и поноси се чињеницом да је у кући Каћанских формиран штаб великог маршала Фјодора Ивановича Толбухина, где су се припремале даље војне операције за коначну победу и дуго очекивани мир. Не заборављамо ни значајан број добровољаца из наше општине који су се у револуцијама и разним ратовима борили не само за ослобођење Србобрана, већ и своје домовине и читавог народа, гледајући увек у будућност и надајући се да ће њихова деца доживети судбину другачију од њихове. Они су сведоци како се мир тешко гради, а лако руши, зато данашња порука носи посебну тежину, јер смо сведоци да постоје они који би прекрајали историју и од ослободиоца правили окупаторе, а од окупатора стварали доброчинитеље. Драги суграђани, наша улога данас је да то не дозволимо! Ако не због себе, онда због оних који су дали своје животе за слободу, али и због генерација које долазе.

Иако је тај 19. октобар 1944. године сада већ далеко иза нас, он остаје уписан вечно као симбол наде у боље сутра, као крај страдањима и недаћама и у исто време почетак нове, срећније епохе. Дан општине данас обједињује све догађаје у којима су наши јунаци дали своје животе. Ми смо на њих поносни и не смемо их заборавити, јер је то наша дужност и најмање што ми можемо учинити њима, у нади да ће мир, за који су се они борили, вечно трајати. Свим грађанкама и грађанима општине Србобран честитам Дан ослобођења и Дан општине“, поручио је Дебељачки.    

У програму су учествовали Градски хор Зора и ученици Основне школе „Вук Караџић“.

Венце на споменик палим борцима и свим жртвама фашизма положили су Радивој Дебељачки, председник општине, Милица Зарић, заменица председника општине, и Милена Аларгић, председница Скупштине општине, а затим и представници Општинске организације СУБНОР-а, Савеза ратних ветерана Србије, Удружења бораца ратова од 1991. до 1999. године „Храбри борци“, Удружење ратних војних инвалида Србобран, те представници локалних одбора Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Српске радикалне странке. Представници општине Србобран венце су положили и на споменик погинулом војнику Црвене Армије Борису Михајловичу Короткову.

На жртве фашизма и најсветлије тековине народно ослободилачког рата, окупљене је подсетила и Стојанка Галић из Општинске организације СУБНОР-а. „Драги суграђани, дозволите да вас поздравим и да вам се захвалим што сте дошли да одамо почаст свим знаним и незнаним јунацима који су победили фашизам, а многи су у тој борби и своје животе изгубили. Ево, данас обележавамо 76 година од дана када су јединице Другог шајкашког  партизанског одреда, заједно са јединицама Црвене Армије, ослободиле наш Србобран.

Поносни смо на наше претке који су пошли у битку за своја огњишта, у битку у којој је победила храброст и љубав према слободи. Служећи заветима предака, СУБНОР Србобран остаје  доследан  борби  против  фашизма, чувању истине, а истина је да је током Другог светског рата своје животе изгубило више од 50 милиона људи, да је то најмрачнији период човечанства и чувајући истину на тај мрачан период, спречавамо да се тако нешто опет догоди.

Ми представници СУБНОР-а, имамо изразито поштовање према свима због којих смо данас овде, према нашим прецима који су своје животе положили на олтар слободе, међу нама има живих учесника рата, то је Љубомир Пањковић који нам увек са пуно радости и жара прича о борби за слободу, али и према свима вама који сте чувари наше традиције, који не дозвољавате да нас заборав победи и да се удаљимо од жртава поднетих као залог за живот који живимо.

На овом месту данас ми се сећамо свих оних знаних, незнаних јунака и њиховог  јунаштва, никада не смемо заборавити колика је њихова љубав према отаџбини, њихову снагу, борбу за слободу. Слава свим борцима, јунацима који су учествовали у борби против фашистичког окупатора, а посебно слава свима онима који су учествовали у борби за ослобођење Србобрана“, рекла је Стојанка Галић.

Извор: Општина Србобран