СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖEНА 198. ГОДИШЊИЦА РОЂЕЊА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИЋА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је државној свечаности посвећеној обележавању годишњице рођења Светозара Милетића коју су организовали Влада Републике Србије и Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Градом Новим Садом. Тако је по први пут, на основу Државног програма обележавања годишњица из историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, на Тргу слободе у присуству великог броја грађана, код споменика Светозару Милетићу, полагањем венаца обележена 198. година од рођења једног од најпознатијих Новосађана и најзнаменитијих градоначелника у историји Новог Сада.

– Пре 198 година, на данашњи дан, рођен је др Светозар Милетић, човек чије име је синоним за борца за правду, слободу и јединство српског народа. Рођен у скромној, занатлијској кући у Мошорину, одрастао је на косовоском завету и српским јуначким традицијама. То га је за цео живот формирало и обележило. Даље га је пут водио у наш Нови Сад, где је завршио шест разреда православне гимназије. Гимназију је завршио у Братислави, а потом је студирао права у Пешти и Бечу, где је и докторирао. За грaдоначелника Српске Атине биран је два пута. Идеали за које се Милетић борио: слобода, правда и једнакост – остају камен темељац наше нације и државе и дан данас. Милетићева храброст неретко нам је путоказ како да се суочимо са изазовима данашњице. Његова визија јединства српског народа инспирише нас како да градимо културну, просветну, али и општенационалну политику. Потрудимо се да будемо достојни жртава које је Милетић поднео са заветом да градимо и јачамо нашу државу Србију. И од данас да се сваке године окупљамо овде у Новом Саду на дан 22. фебруара. И да будемо као некада окупљени око нашег сивог тића Светозара Милетића! – рекао је градоначелник Милан Ђурић.

У оквиру свечаности, којој су поред бројних грађана, присуствовали и Епископ бачки господин др Иринеј, свештенство, званичници Владе Републике Србије, припадници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, представници АП Војводине, локалних самоуправа и многи други, уприличен је богат културно-уметнички програм. Наступио је хор Музичке школе „Исидор Бајић“ под диригентском палицом Тамаре Адамов Петијевић, као и тамбурашки ансамбл ученика те школе. Окупљенима се обратила и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић која је истакла да је Милетић оставио траг и за будуће нараштаје и да његов пример доказује да тешка времена рађају јаке људе, а свечану церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

– Обележавање Милетићевог рођења представља духовну обнову Србије, која се дешава упоредо са инфраструктурном, привредном, спортском, културном и научном. Рођењем Светозара Милетића постављена је политика српског као државотворног народа у Србији. Та Милетићева политика, и данас је жива – рекао је министар Селаковић.

Светозар Милетић, рођен је у Мошорину 22. фебруара 1826. године. Био је српски правник, новинар и политичар, доктор права, адвокат у Новом Саду и народни посланик. Једно време би је и  градоначелник Новог Сада и један је од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској, друге половине XIX века. Светозар Милетић, сматра се за једног од најобразованијих Срба свог времена и зачетника борбе за национално ослобођење српског народа северно од Саве и Дунава. Као најмлађи градоначелник Новог Сада  прогласио је српски језик званичним, а укинуо немачку реалку. Залагао се и за подизање здања Градске куће у српском делу Новог Сада и био је један од оснивача Српског народног позоришта у Новом Саду. Умро је 4. фебруара 1901. године у Вршцу, а сахрањен је на Успенском гробљу у Новом Саду.

Нови Сад, 22. фебруар 2024. године

Извор: Град Нови Сад