СВЕЧАНО ОТКРИВЕН СПОМЕНИК КРАЉУ ПЕТРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, и градоначелник Суботице Стеван Бакић данас су, на платоу испред Соколског дома у Суботици, свечано открили споменик краљу Петру I Карађорђевићу. Министарка Кисић Тепавчевић је, обраћајући се званицама и грађанима, рекла да је ово година у којој обележавамо век од смрти Краља Петра Првог Карађорђевића, једног од најзначајнијих српских владара, и да јој је част и задовољство што има прилику да присуствује откривању споменика великану наше историје, краљу победнику и ујединитељу, краљу кога је народ волео и ценио и краљу који је показао како се чува и воли своја земља.

Уз подсећање да је у време краља Петра I Карађорђевића Србија доживела своје најславније тренутке, министарка Кисић Тепавчевић је истакла да генерације памте величенствене победе у балканским и Првом светском рату, као и ослобођење Старе Србије од османске владавине.

Навела је да је резултат његове владавине било и стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у којој су се Срби, након више од стогодишњице националноослободилачке борбе, нашли уједињени у једној држави, и да је свима у аманет оставио „да увек будемо на страни слободе, правде и мира, штитећи интересе свог народа и своје земље“.

„Грађани Србије данас живе у уређеној, демократској, просперитетној, економски напредној и слободној држави. Пут до такве државе није био лак. Кроз столећа, векове и године, наша држава се градила, развијала, обнављала, уздизала, чему су многи појединци дали немерљив допринос. Зато је сећање на њих обавеза будућим поколењима – да никад не забораве светле тренутке наше прошлости и оне који су живот посветили остварењима највећихих и најузвишенијих идеала”, нагласила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Градоначелник Бакић је подвукао да је ово историјски и величанствен дан за Суботицу, дан у којем најсевернији град у Србији одаје почаст краљу Петру I Карађорђевићу, њеном највољенијем владару.

Краљ Петар је, рекао је, 1912. године, у велико дело ослобођења и уједињења кренуо на крајњи југ наших историјских простора, да би га 1918. окончао овде, на северу, који је његову славну војску дочекао са великом топлином и јединственим одушевљењем.

Навео је како је прошао један век од краљевог упокојења 1921. године, да је Суботица за њим искрено жалила и да сведочанства из тог времена говоре о звоњави свих цркава у граду, без обзира на конфесију.

Подсетио је да је комеморативну седницу одржала и градска скупштина на којој су говорили угледни Срби, Буњевци, Мађари, Хрвати и Јевреји, свако са свог становишта.

Цитирао је и део обраћања мађарског представника др Едена Нађа који је, између осталог, о краљу Петру рекао: „Сваки поштовалац права, слободе, закона и устава са пијететом мисли на његов живот, деловање и целу владавину, јер је био утеловљење права, законитости и правде. У њему смо, увек и свуда, видели неуморног радника – краља који се брине за добробит својих народа, који дубоко осећа одговорност и стоји у служби општих. Због тога ћемо и ми Мађари да очувамо његов помен, међу осећајима поштовања и благодарности“.

Дубоке истине је, додао је, изрекао пре једног века овај представник једне мањинске заједнице.

„Веома ми је драго што данас заиста заједно чувамо његов помен. Што смо одлуку о подизању овог споменика донели у пуном сагласју и јединству, баш као што су то Суботичани учинили и на седници скупштине од 20. јуна 1920. године, када је одлучено да се овај дивни парк код Железничке станице назове по краљу Петру и да му се у граду, како су нагласили у образложењу своје одлуке, подигне споменик ‘као будна опомена будућим покољењима на братску слогу, љубав и јединствен рад’“, навео је Бакић.

Истакао је да су несрећне привредне и политичке кризе и погубне идеологије осујетиле остварење те племените одлуке, све до данас, „када у времену мира, политичке стабилности, сарадње и економског напретка, које нам је омогућила политика председника Александра Вучића, испуњавамо завете предака“.

„То чинимо и тачно један век откада су настала суботичка насеља Нови Жедник и Вишњевац, као прва од неколико села која ће подићи солунски јунаци. Хероји који су Србију ослобађали у име краља Петра и овенчали га том најлепшом титулом – Ослободилац! Често се заборавља да је пет хиљада од тих солунских добровољаца било са простора Бачке и Баната и да су они били јединствени у свом поштовању према краљу Петру, са својим саборцима из Лике, Црне Горе, Босне и Херцеговине и других крајева“, нагласио је градоначелник Бакић.

Колико год желели да га присвојимо себи, указао је, „ми Суботичани знамо и овим спомеником величамо његов значај за цео српски народ“.  

Симболика његовог живота у Србији, додао је градоначелник Бакић, затим у Француској, Швајцарској, Црној Гори, његове борбе за права и слободу Срба у Босни и Херцеговини, његово витештво и спајање најбољег што је научио на западу са духом нашег православног истока, све га то чини владаром који је симбол српског народа, како оног са почетка двадесетог, тако и овог са почетка двадесет и првог века.

„Зато му споменици ничу или се обнављају од његовог банатског Петровграда, преко Бачке Паланке, Кикинде, Бечеја и наше Суботице. Предвођени величанственим новосадским коњаником, чијим је откривањем, председник Александар Вучић, вратио онај значај који ослобођење и уједињење из 1918. године имају за простор данашње Војводине. Суботица се данас придружује тој обнови државотворне свести, поноса и унапређења споменичке баштине у нашој земљи. Данас шаљемо једну лепу слику, слику братске слоге, љубави и јединства, по чему је Суботица увек била препознатљива. Шаљемо и слику једне пристојне Србије. Зато сам данас поносан на моју Суботицу и моју Србију”, поручио је градоначелник Стеван Бакић, и додао да се захваљује свима који су допринели овом свечаном, историјском тренутку за Суботицу.

Након откривања споменика, мали помен краљу Петру I Карађорђевићу служио је Његово преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, са свештенством Епархије бачке.

Свечаном откривању споменика присуствовали су саветник председника Републике Дејан Савић, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов, председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор, представници националних савета мађарске, буњевачке и хрватске националне мањине, представници војске и полиције, заменик градоначелника Суботице Имре Керн, помоћници градоначелника, чланови Градског већа и одборници у градском парламенту, као и велики број грађана.

Церемонија свечаног откривања споменика почела је химном „Боже правде“ у извођену Суботичанке Мирне Радуловић.

Аутор споменика је академски вајар Зоран Ивановић. Скулптура краља Петра, израђена у стојећем ставу миротворца и државника, висока је 4,2 метраи тешка 1,3 тоне. Дело је Уметничке радионице „Кузман“ из Смедерева, а постављена је на постамент од аранђеловачког гранита висине 5,6 метара.

Овај пројекат је реализован у највећем разумевању и сарадњи са представницима националних мањина. Скупштина града Суботице је на седници одржаној 28. маја 2020. године, на Спасовдан, једногласно донела одлуку о постављању споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу (1844-1921), као и за личности које су значајне за овдашње Мађаре, Буњевце и Хрвате – бившем градоначелнику Суботице Карољу Бироу (1864-1952) и бискупу Ивану Антуновићу (1815-1888).

Средином октобра 2020. године, у парку поред катедрале Свете Терезије Авилске, свечано је откривен споменик Ивану Антуновићу, а почетком јуна ове године, на Тргу републике, испред Градске куће, Карољу Бироу.

Извор: Град Суботица