СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 45. ИНФАНТ-а

Свечано отварање 45. ИНФАНТ фестивала биће упиличено у понедељак, 25. јуна 2018. у Српском народном позоришту на сцени „Пера Добриновић“ у 21 час. Фестивал ће свечано отворити Маја Митић, глумица, кореографикиња, редитељка, драматург и гостујући професор на „Голдсмит” Универзитету у Лондону, а у име Града Новог Сада на отварању 45. ИНФАНТ-а присутнима ће се обратити господин Здравко Јелушић, председник Скупштине Града Новог Сада.

Претходно у 19 часова на Летњој позорници поред Културног центра Нови Сад биће одиграна представа Француске трупе „Вивисекција креденца“, која на 45. ИНФАНТ фестивалу наступа уз подршку Фондације ЕПК 2021 и Франскуског инсититуа у Србији.

Након свечаног отвоарања у СНП-у публика ће имати прилику да погледа представу „У изградњи“ (Under Constration). Представа представља невербалну комедију о три ексцентрика која деле претрпан, запуштен стан: сијалице прегоревају, цеви пуцају, комарци гризу, мозгови су збрчкани, свет шаље претеће сигнале… Али ова господа желе да попију чај, и тако ће и бити, макар се свет распадао! Представа увлачи публику у поетични, фантазмагорични свет, засићен апсурдом. Иза лакрдије и гротеске, физичке виртуозности и смеха, ова представа даје увид у свет и како се с њиме носимо. Позоришну групу ДАВАИ су 2013. у Тел-Авиву, Израел, основали Фјодор Макаров, Алексеј Гавријелов и Виталиј Азарин. Сва три члана су рођена у бившем СССР-у док су се у Израел доселили 90-их.

Дан након свечаног отварања у уторак, 26. јуна 2018. у 11 часова у КЦНС, клуб „Трибина младих“ биће одржан Округли сто о представама „Вивисексија креденца“ и „У изградњи“.

У 19 часова на сцени „Пера Добриновић“ СНП-а наступиће представа „Балканска тужбалица“, Пулс театра. На просторима бивше Југославије још увек се чак 10.000 људи води као нестало. Трагичне и нерасветљене судбине ових људи чине јасним истину како су земље Западног Балкана своју мрачну, рецентну прошлост само гурнуле под тепих и наставиле свој историјски пут са потиснутом траумом која пре или касније прети да генерише нове мржње и сукобе. Пулс театар бави се делатностима и активностима везаним за драмско стваралаштво, али и стваралаштво у друштвеним, хуманитарним, социјалним, културним и другим активностима, непрофитног карактера, везаним за развој и унапређење становништва на територији деловања општине Лазаревац.

На Камерној сцени у 21:30 часова на репертоару је представа „Пост квартет“, Пулс театра. Представа „Пост квартет” се  хронолошки догађа после краја драме „Квартет” Хајнера Милера, када Жена (Мертеј) остаје сама. У жељи да сазна зашто је тако немоћна, Жена својим телом рекреира  емоције, искуства и ситуације, које су је довеле у (не)познати простор. Она је у функцији, али и у сукобу са Духом простора који час подстиче, а час надгледа целокупну сценску игру.  Музика која се изводи уживо на сцени помаже Жени да се припреми за прелаз у нови Живот. Публика на основу сценских слика, ствара свој театар у глави.  

Друго вече 45. ИНФАНТ фестивала завршава се у 23:00 часова отварањем изложбе Ефемера колектива на Трибини младих у КЦНС.