СВЕЧАНО ОТВОРЕН 39. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ СКУЛПТУРЕ У ТЕРАКОТИ “ТЕРРА”

Изложбом скулптура насталих током прошлогодишњег сазива, у Кикинди је свечано отворен 39. Интернационални симпозијум скулптура у теракоти. Могућност да своје уметничке идеје отелотворе у глини, добило је шесторо вајара из наше земље и иностранства. До краја месеца, у Атељеу “Тера”, ствараће вајари из САД, Румуније, Хрватске и Србије. Тамара Секулић из Хрватске, Румун Николае Молдован, али и вајари из наше земље Мирјана Благојев, Бранислав Николић и Слободан Дане Стојановић деле усхићење америчког колеге Марка Лутолда:

– Програм „Тере“ је невероватан, на светском нивоу. Драго ми је што сам овде, што сам отишао из Њујорка. Тамо људи живе у страху због коронавируса. Мало је места на свету где можете правити скулптуре оволиких формата. Већ 30 година бавим се вајарством, али ћу овде у Кикинди сигурно научити нешто ново – признао је гост из САД. Слободан Којић, директор Центра за ликовну и примењену уметност “Тера”, потврђује да су учесницима 39. сазива обезбедили све неопходне услове за рад и стварање, а домаћине у томе није омела ни епидемија коронавируса:

– Све су врсни уметници, који су чекали прилику да постану учесници Интернационалног симпозијума скулптуре у теракоти. Попут свих претходних учесника, и они ће оставити скулптуре великог и галеријског формата. Њихови радови ће бити део фундуса нашег музеја – констатовао је Којић. Поздрављајући учеснике и организаторе, градоначелник Павле Марков је указао да се Кикинда, захваљујући “Тери”, високо позиционирала на светској вајарској мапи:

– Ове године је симпозијум у другачијим околностима, али то не умањује његов значај. Ово један од најважнијих културних догађаја у нашем граду. Он јесте јединствен и у свету- изјавио је, поред осталог, Марков.

Извор: Град Кикинда