СВЕЧАНО ОТВОРЕН 42. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ „ТЕРРА“

У Кикинди је свечано отворен 42. Интернационални симпозијум скулптура у теракоти ‘’Терра’’. Ове године, током јула, на Симпозијуму ће учествовати вајари из Албаније, Хрватске, Шпаније и Србије. На свечаности која је одржана на Градском тргу, изложбом радова насталих на прошлогодишњем сазиву, још једном је потврђено да је ‘’Терра’’ одавно превазишла локалне оквире и поставила Кикинду на светску културну мапу. Програму су, поред државног секретара у Министарству културе, Миодрага Ивановића, присуствовали градоначелник Кикинде, Никола Лукач, заменица градоначелника, Дијана Јакшић Киурски и чланице Градског већа Валентина Мицковски и Мелита Гомбар.

‘’Град Кикинда има част да поседује, како ми то кажемо, нешто светски, а наше. То је свакако Симпозијум и музеј Терра и све што се тиче те установе и што постоји преко четири деценије. Захвљујући свему, Кикинда ће током јула бити центар светске уметности и радује ме што је одавно постао престиж учествоввање на Симпозијуму који купља вајаре из целог света“, рекао је градоначелник.

‘’Терра’’ не представља само Кикинду, већ и моћ Србије да размишља на уметнички промишљен и пожељан начин, показујујући да је све могуће у уметности:

‘’Интернационални симпозијум је познати бренд не само код нас него превазилази оквире наше земље и уметници који долазе из целог света овде проносе добар глас, не само о Кикинди већ и о целој земљи’’, напоменуо је Миодраг Ивановић, државни секретар за културу.

Захваљујући пажљивој селекцији и условима у којима учесници Симпозијума стварају на северу Баната, ‘’Терра’’ је одавно превазишла локалне оквире и поставила Кикинду на светску културну мапу:

‘’Одговорност је велика, ми смо спремни и градимо један тим за будућност јер је оно што је Слободан Којић поставио пре више од 40 година, велика одговорност је да то на исти начин наставимо’’, истакао је Александар Липован, директор Центра за ликовну и примењену уметност ‘’Терра’’.

Извор: Град Кикинда