SVEČANO OTVOREN 69. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE

Otvaranjem izložbe “Lutka u Fokusu”, a zatim i predstavom “Bilo jednom u Banatu” pozorišta “Toša Jovanović” – domaćina festivala, počeo je ovogodišnji Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, a svečanom otvaranju prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

 Glumica Vesna Varićak, voditeljka programa, podsetila je da se Festival prošle godine vratio u Zrenjanin, a da se po rečima selektora Slobodana Savića, ovaj, 69. po redu, održava pod sloganom “Pozorište u stigmatizovanom društvu”.

U ime domaćina Festivala, publici na svečanom otvaranju obratio direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski, rekavši da je “Toša Jovanović” prošle godine bio uspešan domaćin, predstave su bile posećene, publika zadovoljna i to je, kako je rekao, bio jedan od razloga da Zrenjanin ponovo bude domaćin ovako značajnoj manifestaciji.

– Nadam se da ćete u narednih šest dana, koliko traje ovaj festival, uživati u predstavama, nadam se da će glumci biti inspirisani i pružiti najbolje role, a da će žiri imati težak, ili, lak način da odluči koji su glumci, reditelji, pozorišta najbolji. U svakom slučaju vama publiko danas, i onima koji će doći narednih dana, želim da uživate u našem lepom pozorištu – rekao je Francuski.

 Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine je od svojih prvih godina do danas, jedino u Zrenjaninu organizovan više od tri godine za redom, razlog je spremnost pozorišta da bude domaćin i želja publike za dobrim pozorištem, ali i rešenost Grada Zrenjanina – osnivača pozorišta da unapredi kulturnu ponudu i postane centar pozorišnog života svakog aprila. 

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, obraćajući se u ime Grada Zrenjanina, poželeo je gostima dobrodošlicu u naš grad i istakao da su Zrenjaninci ponosni na svoje pozorište i institucije kulture, naglašavajući da je Zrenjanin grad kulture.

– Trudimo se da naše institucije kulture što bolje funkcionišu i zato iz gradskog budžeta izdvajamo osam odsto od ukupnih sredstava, a nadam se, biće i više. Najvažnije za nas jeste da našim sugrađanima omogućimo što bolji repertoar, jedna od načina jeste i ovaj festival, a kao što ste već čuli, Zrenjanin je centar pozorišnih dešavanja ovih dana – rekao je Radišić.  

 Čast da Festival profesionalnih pozorišta proglasi otvorenim pripala je Mirku Krliću, predsedniku Odbora za kulturu i informisanje u Narodnoj skupštini Srbije.

– Kako je dostojanstveno naći se na ovom mestu, stati na ove daske. Oni koji zaslužuju da budu ovde imaju dar od Boga, a taj dar jeste da podele suze i smeh, da podele najlepše ljudsko osećanje – emocije. Samo su oni zaslužni ovih dasaka, ali, evo i nama koji smo manje zaslužni ponekad pripadne takva prilika –  rekao je Krlić i ukazao da je pozorište najvažnija i najlepša institucija u gradu, veća od svih drugih i svega što se smatralo velikim ikada. 

Grad se, kazao je, ne meri veličinom, niti brojem građana, privrednom snagom, već ljudima koje ima, a da ih ima dokaz je i ovo pozorište, scena i Festival kome želi da večito traje u Zrenjaninu. 

– Mislim da se 69. Festival vratio kući i da nikada odavde neće otići – poručio je Krlić. 

Izvor: Grad Zrenjanin