СВЕЧАНО ОТВОРЕН ЕВРОПСКИ ТУРНИР У ИНКЛУЗИВНОЈ КОШАРЦИ ЗА ЖЕНЕ – У ЗРЕЊАНИНУ СЕ ТОКОМ ЧЕТИРИ ДАНА ТАКМИЧИ ОСАМ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СЕЛЕКЦИЈА

Европски турнир у инклузивној кошарци за жене почео је јуче у Зрењанину, а свечано га је отворио министар спорта Републике Србије Зоран Гајић. Отварање је уприличено у амбијенту Градске баште, у присуству званичника министарства спорта, покрајинског секретара за спорт и омладину Данета Басте, оснивача Института за женски спорт и селекторке кошаркашке репрезентације Србије Марине Маљковић, градоначелника Зрењанина Сима Салапуре са сарадницима, као и представника Специјалне олимпијаде Србије и прослављеног одбојкаша Владимира Вање Грбића, амбасадора Специјалне олимпијаде.

Отварајући такмичење, министар Зоран Гајић истакао је да су све девојке које се такмиче на овом турниру победнице
– Уколико сваки пут када играте тај прелеп спорт, будете то волеле без остатка и будете дале све од себе, ви сте све шампионке и све заслужујете прво место и златну медаљу. Желим вам да све утакмице прођу у духу овога што сам рекао и да заиста сви одете својим кућама са убеђењем да сте сви шампиони, и да вам град Зрењанин, држава Србија и наше традиционално гостопримство остану у најлепшој успомени – поручио је министар Гајић и додао да Република Србија, преко министарства спорта, води рачуна о сваком свом грађанину, да може да се бави спортом и физичким вежбањем. 

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста рекао је да Зрењанин и овом приликом показује да је, осим што је Европски град спорта, и град великог срца.

Сви учесници церемоније отварања истакли су изузетан допринос Града Зрењанина и градоначелника Сима Салапуре у промоцији спорта и спортских вредности, а инклузивни спорт припада не само сфери такмичења, већ подразумева знатно ширу друштвену улогу.
– Када причамо о оваквој врсти спорта, о Специјалној олимпијади, бављењу спортом особа са интелектуалним потешкоћама, морамо да истакнемо да Зрењанин има богату традицију у оваквим спортовима, итекако Зрењанинци разумеју шта је то спорт особа са интелектуалним потешкоћама. Имамо Инклузивне игре без граница које промовишу потенцијале особа са сметњама у развоју, били смо домаћини и добри партнери Специјалној олимпијади Европе и Србије на организацији оваквих такмичења и данас из Зрењанина и Србије шаљемо лепу поруку да и особе са интелектуалним потешкоћама имају потенцијал да га искажу кроз различите области, конкретно кроз спорт и кошарку – рекао је Салапура и захвалио се на сарадњи и подршци министарству спорта, покрајинском секретаријату за спорт и омладину Институту за женски спорт и Специјалној олимпијади Србије.

Учесницима такмичења и присутним на отварању обратили су се и Марина Маљковић, оснивач Института за женски спорт и селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије, и председник Специјалне олимпијаде Србије Велибор Совровић.

На Европском турниру у инклузивној кошарци учествује осам националних селекција – Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Литваније, Португала, Румуније и две селекције домаћина, Србија 1 и Србија 2. Утакмице су почеле јуче, у “Кристалној дворани” и хали спортова “Звонимир Звонко Вујин” и играју се до недеље, 9. јуна, у терминима од 10-18 часова. Улаз је слободан. Такмичарску екипу чини десет играчица, у UNIFIED – комбинованом саставу, који укључује шест девојака са посебним потребама и четири из редовне популације, док у петорци на терену тај однос мора бити најмање 3+2.

Куриозитет је да нашу репрезентацију чине у већини девојке из зрењанинског клуба “Хенди спорт”, уз две играчице из Панчева. Све репрезентације су учествовале у свечаном дефилеу, а публика је поздравила и улазак заставе Специјалне олимпијаде. Прочитан је и текст спортске заклетве, која поручује: “Дозволи ми да победим, а ако не могу победити, дозволи ми да будем храбар у покушају”.

Додељене су и захвалнице Специјалне олимпијаде појединцима који су помогли да се турнир у Зрењанину организује на најбољи начин: Мирославу Крогулецу, спортском директору Специјалне олимпијаде Европе, Марини Маљковић, Симу Салапури, Данету Басти и Зорану Гајићу. Захвалнице је уручио директор Специјалне олимпијаде Србије Александар Станојевић.

Програм отварања увеличали су, својим наступима, чланице Плесног клуба “Free dance” Зрењанин и музички састав Музичке академије Пејчић из Зрењанина. 

Извор: Град Зрењанин