СВЕЧАНО ОТВОРЕН ТРЕЋИ СОМБОРСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Трећи  Сомборски  филмски  фестивал свечано је отворен 13. јула у атријуму Градске куће. Публику је поздравила директорица фестивала Весна Шашић, а признање „Специјални Ернест“ за досадашњи и будући допринос добрим филмовима, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић уручио је нашој великој, прослављеној глумици Мири Бањац.

У оквиру трећег Сомборског филмског фестивала, који траје од 13. до 16. јула, публика ће у Главној такмичарској и селекцијама „Кад би Сомбор био Холвуд”,  „Млади аутори” и „Панорама шведског филма” видети тринаест филмова.

У Главној такмичарској селекцији селектор Дејан Дабић је за треће издање фестивала одабрао пет филмова у којима се према његовом запажању трага за истинском љубави, или се бави личним и породичним преиспитивањима обичних људи, заобилазећи крупна историјска питања и проблеме.

Вредност одабраних филмских остварења у главном програму оцењује стручни жири у чијем раду ове године учествују: глумац Петар Стругар, филмски продуцент Фети Даутовић и глумица Марија Бергам. Жири има задатак да филмовима из Главне такмичарске селекције додели награде за најбољи филм, најбољу глумицу и најбољег глумца овогодишњег Фестивала. 

Филмове у селекцији младих аутора вредноваће редитељ Филип Марковиновић, глумица Јована Петронијевић и глумац Жарко Степанов.

Поводом приказивања селекције „Панорама шведског филма“ гост фестивала био је и Јан Лундин, амбасадор Шведске у Србији, а свечано отварање трећег Сомборског филмског фестивала употпунио је наступ уметника Жарка Степанова и бенда „Бре”.

Прве фестивалске вечери публика је имала прилику да у оквиру главног фестивалског програма погледа филм „Концентриши се, баба“ у режији Пјера Жалице, у оквиру селекције младих аутора филм „Лихвар“, у режији Немање Ћеранића, филм „Брит-Мари је била ту” као део селекције „Панорама шведског филма“ и филм „Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића у селекцији „Кад би Сомбор био Холивуд“.

Извор: Град Сомбор