SVEČANO OTVOREN „Y- KRAK “ – OBILAZNICA OKO SUBOTICE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio kompletan „Ipsilon“ krak, obilaznicu oko Subotice dugu 24 kilometra, čija je gradnja započeta pre skoro tri decenije, navodi subotica.info. „Ipsilon“ krak Koridira 10 povezao je Granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš–Novi Sad i značajno će rasteretiti saobraćaj kroz Suboticu. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Imre Kern, predstavnici izvođača radova i veliki broj građana Subotice.

Prethodne strukture vlasti su za dve i po decenije izgradile 11 kilometara ove saobraćajnice, ali po oceni predsednika Vučića bolje bi bilo da ni to nije urađeno, jer je sve moralo ponovo da se gradi.

Svejedno, srećan sam što smo završili veliku stvar za Subotičane, pre svega ljude koji žive  u ovom gradu, jer neće morati u tom broju da trpe kamione kroz grad. Biće to olakšanje i za subotički budžet iz koga neće morati da se popravlja asfalt  svake dve godine, kao što je do sada bio slučaj – istakao je predsednik Vučić.

On je naglasio da smo se ovom saobraćajnicom još više povezali sa severnim susedom-Mađarskom..

Ovim smo se još više povezali sa našim velikim, iskrenim prijateljima i verujem da ćemo posle izgradnje pruga Segedin-Subotica i Beograd-Novi Sad-Subotica-Budimpešta  biti još bolje povezani. I ne samo saobraćajno, infrastrukturno, već i da će naši narodi biti još bliži, da ćemo, kao narodi, da štitimo zajedničke vrednosti centralne Evrope i da baštinimo zajedničku budućnost. Posebno sam srećan što je naša domaća kompanija ‘Vojput’ dobila ovaj zadatak, što ga je dobro obavila, što su naši radnici pokazali da umeju taj poso da urade na izuzetno dobar način – rekao je Vučić.

Jedan od značajnih investicionih poduhvata koji je najavio  predsednik Vučić je izgradnja brze saobraćajnice Sombor-Kula-Srbobran-Bečej-Novi Bečej, odnosno Novo Miloševo-Kikinda.

Važno je da povežemo zapadni i istočni deo severnog dela Vojvodine i Srbije. U međuvremenu, moraćemo da završimo i 12 kilometara puta Bezdan-Bački Breg – dodao je Vučić.

Predsednik Vučić je kazao da je „Ipsilon“ krak koštao 24 miliona evra, što nije mali novac, ali je velika stvar za Srbiju.

Ukazao je da je sam učestvovao u otvaranju pet fabrika u Subotici, te da će i fabrika koju gradi nemačka kompanija „Bojsen“ voditi ka tome da neće biti nezaposlenosti, ali da će, sigurno, biti borbe za radnu snagu, odnosno za radnike, što bi trebalo da doprinese povećanju plata.

Prisutne je pozvao da sutra poslušaju plan za narednih pet godina „Srbija 2025“.

Mi ćemo gledati da radimo još više i ne stidimo se svojih rezultata. Neki mogu da nas napadaju svakoga dana, ali mi možemo svakog dana da pokažemo šta smo uradili za zemlju i građane i to ne može da se pobije šta god da se izgovara  – podvukao je predsednik Vučić.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da sa novom saobraćajnicom Subotica postaje privlačniji grad za investitore, a time je na dobitku i cela Srbija.

U Srbiji se poslednjih godina grade regionalni putevi i čine ogromni napori da se modernizuje saobraćajna infrastruktura. Stalno bijemo bitku za investitore, to nisu samo radna mesta već stvaranje budućnosti –  istakao je, između ostalog, Ištvan Pastor.

Izvor: subotica.info