СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ЛЕТЊА АКАДЕМИЈА АЕР-А

Уз учешће више од 90 младих из 19 земаља и под слоганом „Млади су будућност, млади су Европа“, у Скупштини АП Војводине је 2. јула 2019. године свечано отворена Летња академија Скупштине европских регија (АЕР).  

Пожелевши добродошлицу учесницима Летње академије, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да је седамнаестогодишња сарадња АП Војводине и АЕР-а успешна и плодна.

„Скупштина АПВ је, допустите ми малу нескромност, већ традиционално добар домаћин бројним догађајима које организујемо заједно са АЕР-ом, а потврда је и додељена част да по други пут будемо домаћини Летњој академији“, навео је Пастор и подсетио да је 2014. године, по први пут организовала Летњу академију под називом „Мултикултурни, мултиетнички и вишејезични региони – регионална различитост као предуслов за социо-економски развој“. 

„Овогодишња Летња академија је посвећена младима, под мотом – млади су будућност, млади су Европа. Мото Летње академије и културно-историјски хабитус Војводине су у сагласју. Јер и Војводина је, иако није историјски млада, настала као европски пројекат“, рекао је Пастор. 

„У Војводини смо се научили вредностима заједничког живота, компромиса и договора. Изрази заједнички живот, компромис и договор се различито изговарају на сваком од шест језика у службеној употреби у АП Војводини, али увек и без остатка значе исто. Поштовање човека, хуманости и достојанства“, рекао је Пастор. Он је додао и да су учесници овогодишње Академије, садашњост и будућност Европе.

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник АЕР-а задужен за међурегионалну дипломатију, истакао је уверење да ће учесници овогодишње Летње академије током пет дана стећи нова знања и нова пријатељства која ће трајати цео живот.

„Оргнизациони одбор Летње академије је припремио изузетно добра и корисна предавања, радионице, као и разна догађања изван зграде Скупштине. Драго ми је што ћете посетити новосадску плажу Штранд, центар града, а посебно што ћете присуствовати отварању Егзит фестивала“, поручио је потпредседник Зобеница и пожелео учесницима леп боравак у Новом Саду и успешан рад у оквиру Летње академије АЕР-а.

О значају одржавања Летње академије и учешћу младих људи на овој манифестацији говорио је председник Организационог одбора Руне Фредериксен, а поздрављајући учеснике, потпредседник АЕР-а задужен за једнаке могућности Ендру Гибсон оценио је да су овогодишњи домаћини програмом и концептом Летње академије поставили нов стандард АЕР-а по питању одржавања ове манифестације. Присутнима су се обратили и шеф канцеларије Савета Европе у Београду Тобиас Флешенкемпер и представница АЕР-ове мреже младих Пола Холст. Свечано отварање Летње академије АЕР-а модерирала је Тамара Глишић Кривошија, представница Фонда „Европски послови“ АП Војводине.

Свечаном отварању Летње академије АЕР-а присуствовали су и потпредседници Скупштине АПВ Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Душан Јаковљев и Мирослав Васин, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локлану самоуправу Огњен Бјелић, генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац, координатор ОПЕНС 2019 Вукашин Гроздановић.

Летња академија АЕР-а трајаће до 5. јула, а млади учесници имаће прилику да учествују на предавањима и радионицама, разговарају о свом виђењу европске будућности и перспективе, међусобно се упознају и остваре контакте. 

Такође, у склопу програма ОПЕНС-а у Новом Саду, млади из читаве Европе учествоваће у бројним креативним и забавним садржајима и на тај начин упознати Европску престоницу младих за 2019. годину, посетиће Еxит фестивал и Сремске Карловце.