СВЕЧАНО У ПАЛАТИ СРБИЈА: ОПШТОЈ БОЛНИЦИ КИКИНДА ТРИ НОВА ИНКУБАТОРА

У оквиру заједничке сарадње Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Амбасаде Републике Турске, као и турске агенције ’’Тика’’, Општој болници у Кикинди донирана су три инкубатора намењена за превремено рођене бебе. На свечаном потписивању уговора о донацији у Палати Србија присуствали су градоначелник Кикинде, Никола Лукач, начелник Севернобанатског управног округа, Мирослав Дучић, као и представници Опште болнице.

“Три нова инкубатора ће за наше најмлађе суграђане, превемено рођене бебе, значити много, али не само за них већ и за комплетно подизање нивоа здравствене неге, а све у циљу спровођења политике правих вредности попут породице и наше деце. Велику захвалност дугујемо Амбасади Турске, Агенцији Тика и Министарству за државну управу и локалну самуправу. Сигуран сам да ћемо и у наредном пеириоду реализовати још заједничких циљева“, рекао је градоначелник.

На основу нових инкубатора, постојаће велике шансе да превремено рођене бебе из установе изађу потпуно здраве:

“Врло смо захвални ресорном министарству јер су нас препознали као установу у коју вреди улагати. Део који се односи на посебну негу, односно негу превремено рођене деце за нас је од посебног значаја јер то повећава шансу да се превремено рођена деца развијају у правом смеру и на тај начин допирнесемо да наше потомство буде наша будућност“, додала је др Весна Томин, В.Д. директора Опште болнице Кикинда.

Донација је изузетног значајна с обзиром на то што је број превремено рођених беба у кикиндској болници од четири до 10 процената:

“На годишњем нивоу имамо око 40 превремено рођених новорођенчади. Са овим инкубаторима ми ћемо збрињавати и бебе које су критично оболеле“, објаснила је др Биљана Племић, начелница неонатологије.

Поред Кикинде, донација је припала и другим локалним самоуправама:

“Данашњи догађај је доказ да је сарадња две земље у успону. Србија је у последњој деценији доживела процват и једна је од земаља у региону која се најбрже развија и у коју се инвестира, а ово је прилика да искажемо искрену наклоност и велику захвалност Републици Турској на томе што нам помаже да унапредимо квалитет живота у нашим локалним заједницама. Донацијом три инкубатора Кикинди значајно ће се побољшати услови у локалној болници. Ово је само прва у низу заједничких активности“, надовезао се др Александар Мартиновић, министар за државну управу и локалну самоуправу.

Извор: Град Кикинда