СВЕТИ НИКОЛА – ЗАШТИТНИК И ДАРОДАВАЦ ДЕЦЕ

Српска православна црква и верници данас славе Светог Николу. Овај празник у народу се најчешће назива Никољдан. Посвећен је обележавању успомене на дан смрти Чудотворца који је умро 19. децембра 343 године.

Свети Никола био је архиепископ мирликијски и сматра се заштитником путника и помораца. Његове мошти налазе се у италијанском граду Барију, а историја бележи да је српски краљ Милутин богато даривао цркву у којој се оне налазе.

Док једна половина Србије данас слави, друга половина иде у госте – тако бисмо најједноставније могли да опишемо величину славе Светог Николе. Породице чији је тај светац заштитник, ту славу обележавају одласком у цркву и славском трпезом у кругу најближих пријатеља. Свој духовни живот Свети Никола је започео у манастиру Нови Сион, где се и замонашио. После смрти родитеља, сву наслеђену имовину разделио је сиромашнима. Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу.

У неким крајевима одржао се обичај даривања деце на данашњи празник, јер је Свети Никола и њихов заштитник. Према народном веровању, данас никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

Редакција војвођанских честита славу свим верницима који је данас славе.