СВЕТИ САВА ИЗ ИСТОРИЈСКОГ, ОБРАЗОВНОГ И РЕЛИГИЈСКОГ УГЛА

Предавање о Светом Сави под називом „Владарскога рода Служитељ Господа“ у организацији Архијерејског намесништва пећиначког и Културног центра „Пећинци“ под покровитељством Општине Пећинци окупило је велики број посетилаца у понедељак 29. јануара.

Предавање, чији је модератор био археолог и кустос музејске јединице “КЦП – Музеј Купиник” Перица Одобашић, обухватило је представљање имена и дела највећег српског светитеља из три визуре – историјске, образовне и религијске.

Професорка историје Дарија Швоња говорила је о Светом Сави из историјске перпективе.

“Ниједна личност код Срба није толико уткана у свест и биће народа као личност Светог Саве.Свети Сава није наша прошлост него наша будућност, он је створио аутентичну српску културу, спремну да од других прими све оно што је достојно да буде примљено, али истовремено способну да одбаци све што скрнави људско достојанство. Начела правде, права слободе и љубави уградио је у темељ српске државе.Циљ му је била света Србија земља честитих људи, на нама је да то будемо, памтећи и учећи оне који остају после нас” – рекла је Швоња.

Вероучитељ Марко Палежевић осврнуо се из религиозне перспективе на значај Светог Саве.

“Своје излагање закључујем речима једног од највећих учитеља и отаца Цркве Христове са Хришћанског Запада, блаженог Августина. Износећи свој опит хришћанства, он је рекао и записао следеће за све нас веома значајне речи: „Језик није ни у ком случају довољан да би се говорило о Богу. Човек, пак, жели да изрази своје усхићење, да искаже своје одушевљење и емоције. Зато му не преостаје ништа друго него да пева“. Тако бисмо се вечерас могли сложити да све речи које смо овде изговорили ниуколико нису довољне да нам у свој дубини и ширини предоче сав дијапазон заслуге овог колоса Светитеља „никада довољно хваљеног у Срба“, како је говорио покојни академик Владета Јеротић. Зато једино што нам преостаје јесте, како вели блажени Августин, да му скупа запојимо химну Ускликнимо с љубављу” – закључио је Палежевић.

На самом крају професорка српског језика и књижевности Катарина Чавић подсетила је на значај Светога Саве у књижевном смислу.

“Учио нас је Свети Сава љубави, вери, нади.Учио нас је и породичним вредностима, увео је крсну породичну славу као нешто јединствено, а породица и село су били стубови старе Србије. Породица нам је у озбиљној кризи, а села нам се гасе. Нека нам ово буде упозорење да се тргнемо и освестимо, изађемо из апатије и равнодушности. То јесте дугорочни процес који подразумева низ мера од којих је образовање примарно, као и враћање изворном учењу наших великих учитеља какав је био Свети Сава.Значај који је Свети Сава имао за српску уметност, књижевност, медицину, просвету, за свеукупну културу-немерљив је. О његовом животу и делима постоји огромна библиографија. Сећање на његов лик уписано је у колективно памћење и биће српског народа” – казала је Чавић.

Поред предавања, организован је и културно-уметнички програм, током којег су наступили хор Основне школе „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова који су поред Химне Светом Сави извели још две песме “Ми смо деца неба” и “Хвала ти”, затим ученици средње Техничке школе “Миленко Веркић Неша” у Пећинцима, Анастасија Филиповић која је говорила одломак из Теодосијевог “Житија Светом Сави” и Никола Наић који се представио Молитвом Светом Сави, глумац Драмске секције пећиначког КЦ-а Бојан Наић који је говорио Молитву владике Светог Николаја Велимировића, апсолвент богословије Недељко Анђелић који се представио Молитвом Светом Симеону Мироточивом и Светом Сави и композицијом „Од огњених језика рођена“ и вероучитељица и диригенткиња са Факултета музичких уметности у Београду Бојана Радивојевић која је поред пратње на клавиру извела композицију посвећену Мајци Светог Саве – Светој Анастасији.

Извор: Општина Пећинци