СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА – НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ ЂАЦИ И ОДАТА ПОЧАСТ НАЈВЕЋЕМ СРПСКОМ ПРОСВЕТИТЕЉУ

Низом свечаности данас се у нашој општини у свим школама прославља Савиндан  – празник у част  првог српског архиепископа, просветитеља и заштитника школства Светог Саве.

Прослава великог празника започела је у нашој општини синоћ традиционалном Светосавском академијом, где су најбољим ученицима основних и средњих школа у Руми додељене Светосавске повеље, а Општина Рума је традиционално ђаке наградила са по 15.000 динара и монографијама „Рума у Срему кићеном“.

Списак награђених ученика

Домаћин овогодишње Светосавске академије у Културном центру била је ОШ „Миливој Петковић Фећко“ из Платичева, која је припремила одличан програм, који је подсетио на живот Растка Немањића, тј. Светог Саве.

Подељен у неколико сегмената, програм је омогућио ђацима из Платичева да искажу своје глумачке, рецитаторске и музичке таленте, а посебним аплаузима награђене су младе вокалне солисткиње Андреа Уцај и Ања Табак.

У име Општине Рума школску славу су ђацима и свим просветним радницима честитали председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић и председник СО Рума Стеван Ковачевић, нагласивши чињеницу да је Свети Сава је оставио неизбрисив траг у историји образовања, а данас, успесима нових генерација, настављамо да градимо темеље будућности.

„Школа је место где се обликују карактери, где се љубав према знању претаче у мудрост, а где се сваки дан отварају нова врата сазнања. Учење није само процес стицања знања, већ и пут ка откривању сопствених потенцијала. Нека Светосавска свечаност буде подстицај за све нас да негујемо љубав према учењу, да се трудимо да будемо најбоља верзија себе и да заједно градимо боље друштво кроз образовање“, казала је председница Ћирић Бошковић, која се у свом обраћању осврнула и на историјску личност највећег српског просветитеља, али и на традицију обележавања школске славе.

„Животно дело Светог Саве вишевековна је цивилизацијска вредност и кључна тачка српске духовности. Не само што је поставио правне и духовне стубове наше државности и савременог школства, него је и у друштвено –  хуманитарним областима здравства, социјалне заштите био визионар, покретач и оснивач. Овом свечаном академијом славимо и исказујемо поштовање према несумњиво највећем и најславнијем у српском роду –  Светом Сави“, поручио је Ковачевић.

Свети Сава је уређивао и организовао цркву, просвету, утицао на уређење државе ради добра свих, истакао је архијерејски намесник румски протојереј – ставрофор Сретен Лазаревић. Он је подсетио да Свети Сава никада није тежио лаким решењима, него оним која су на вечно добро, да је служењем Богу и роду желео да укаже на вечну радост и обитавање у незалазној светлости и блиставилу лица Божијег, коју су удостојени да гледају сви они који љубав покажу.

Директорица  ОШ “Миловој Петковић – Фећко“ Драгана Крстић сматра да је Свети Сава симбол мудрости, саборности и највећи просветитељ у нашем народу.

„Биографија Светог Саве позната је свим Србима, јер то је биографија и самог нашег народа. Ми немамо већег просветитеља од Светог Саве. Рођен да буде владар, предодређен да буде духовни светионик свог народа, Свети Сава се умом својим издизао изнад свог времена, а срцем до самог божанског престола. За живота је био просветитељ и апостол, а када је умро, он се поново родио у свести Срба. Тада је све његово добило још чудеснију снагу. Он нас је окренуо образовању и оплемењивању“, казала је директорица Крстић.

У холу Културног центра уприличена је и  изложба ликовних радова малишана предшколског узраста и ученика основних школа румске општине, инспирисаних ликом и делом Светог Саве.

Извор: Општина Рума