СВЕТОСТЕФАНСКИ ПРАЗНИК НОВОГ ХЛЕБА

Култрно –уметничко друштво „Тисађенђе“ организовало је јуче традиционални 15.Светостефански празник новог хлеба. Бројним званичницима и публици је, на платоу испред зграде Општине, о значају Светог Стефана говорио  Роберт Јакша, државни секретар у Министарству заштите животне средине, а председник Скупштине општине Нандор Ујхељи је свечено пресекао векну хлеба припремљеног од новог, овогодишњег брашна, а хлеб је потом раздељен публици.

У поподневним сатима је организован програм анимације за децу, приређена је изложба ручних радова, а дефиле учесника манифестације је, предвођен фијакерима, прошетао центром Новог Кнежевца – од зграде Поште до Римокатоличког храма „Светог Ђорђа“. Мису је служио жупан Михаљ Ерош, који је обавио и чин свећења новог хлеба.

Покровитељи Светостефанског празника новог хлеба били су: Општина Нови Кнежевац, Национални савет мађарске националне мањине, Покрајински секретаријат за културу и информисање, Фондација „Бетлен Габор“ и Министарство за људске ресурсе Републике Мађарске – Чори фондација.

–Могу да кажем да је ово 32. Светостефански празник новог хлеба, колико дуго траје и наше Културно – уметничко друштво „Тисађенђе“, каже председница КУД-а Магдалена Ковач.- На отвореном, у ширем кругу, празник славимо 15 година. Данас је свирао тамбурашки оркестар „Шорканћу“, у свечаном програму су наступиле секције КУД-а „Тисађенђе“, а као гости мушки хор „Панонија“ из Чоке. У каснијим вечерњим сатима концерт је приредио оркестар из Мужље, а манифестација је завршена ватрометом.

Извор: Општина Нови Кнежевац