SVETSKA NEDELJA DOJENJA

Dom zdravlja „Novi Sad“ se tradicionalno pridružuje obeležavanju Svetske nedelje dojenja koja je ustanovljena 1992. godine i obeležava se od 01. do 07. avgusta sa osnovnom idejom da se slavi dojenje i ukaže na njegov značaj. Ovogodišnji slogan glasi „Osnažimo roditelje- omogućimo dojenje“.

Značaj dojenja je neprocenjiv. Majčino mleko sadrži oko 300 materija koje su svojim sastavom prilagođene potrebama baš tog deteta koje doji.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija, a kod odojčadi smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti.

Prednosti dojenja za majku su mnogostruke: pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, smanjuje krvarenje posle porođaja i rizik od pojave anemije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.

Dojenje doprinosi skladnijim porodičnim odnosima, rasterećuje porodični budžet, štedi vreme.

A li koliko nas košta „nedojenje“?

U maju mesecu ove godine su objavljeni rezultati globalne analize upotrebe instrumenta za procenu cene „nedojenja“  koji su pokazali da više od pola miliona (5950379) smrti dece starosti od 6 do 59 meseci starosti, ili skoro milion slučajeva dečje gojaznosti, mogu biti dovedeni u vezu sa nedojenjem u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Procenjeno je da dojenje ima potencijal da  prevenira 98243 smrti od karcinoma dojke ili jajnika i šećerne bolesti.  Kada se tretmani ovih problema preračunaju sa ekonomskog aspekta, procenjeno je da bi globalno zdravstveni sistem mogao da uštedi  1 bilion dolara godišnje, ukoliko bi dojenje u skladu sa preporukama bilo široko rasprostranjeno u svetu.

Dakle, odgovor je – nedojenje nas košta mnogo.

Zato dojite svoju decu i uživajte sa njima svakog dana. Jer, dojenje je mnogo više od hrane…

Podaci preuzeti iz „Uredbe o nacionalnom programu podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi“ i „The cost of not breastfeeding- global results of a new tool“  Oxford, 2019.