СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА ОБЕЛЕЖЕН И У КИКИНДИ

Светски дан без дуваног дима данас је обележен у Кикинди. Мото овогодишње кампање гласи “Одлучи и остави”. Као и ранијих година, акцију у центру града заједнички су организовали Завод за јавни здравље, Дом здравља и кикиндски Црвени крст. Чланови омладинске теренске јединице Црвеног крста, у замену за цигарете, пушачима су делили јабуке. Порука др Биљане Марковић, директорице Дома здравља, била је јасна и недвосмислена:

– Нека имају на уму да пушење штети физичком изгледу, а нарочито лоше утиче на њихово, здравље околине, а нарочито здравље деце. Никотински дим одговаран је за карцином плућа, а фактор ризика за још двадесетак карцинома- рекла је др Марковић. Шеф Одсека за промоцију здравља у кикиндском ЗЗЈЗ, др Бранислав Хачко, указао да се почев од 2010. године, након усвајања, обавља контрола и анализа ефеката Закона о изложености становништа дуванском диму:

-Анализиран период од 2010. до 2019. године показао је да је у Србији смањен број пушача. Приликом усвајања овог закона, имали смо 45 одсто пушача. У просеку, они су дневно пушили 19 цигарета. Тај број је у међуврену смањен на 39 процената . То значи да се на годишњем нивоу, број активних пушача смањивао за један одсто- навео је др Хачко. Да је великим поборник здравих стилова живота истакао је Никола Лукач, градоначелник Кикинде:

– Локална самоуправа подржала је ову акцију, са жељом да она траје свих 365 дана у години, а не само 31. маја. Здравље треба да нам буде на првом месту, а посебно као акиван спортиста, апелујем на суграђане да негују здраве стилове живота. То се нарочито односи на наше млађе суграђане- рекао је Лукач. И секретарка Црвеног крста, Данијела Бјељац, сматра да промоција здравих стилова живота мора да буде континуирана:

-Ми смо у ранијем периоду реализовали и едукације за средњошколце. Овога пута, на нашем штанду доминирали су цртежи и поруке ученика ОШ “Свети Сава”- навела је она.

Извор: Град Кикинда