SVETSKI DAN JABUKE U GERONTOLOŠKOM

Jabuka je jedino voće koje ima svoj dan. Svetski dan jabuke obeležava se svake godine 20. oktobra sa ciljem promocije njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti. Prvi put je obeležen 1990. Godine, navodi subotica.info.

Domovina jabuke je Azija, a neki podaci pokazuju da se ovo voće gajilo još u mlađem kamenom dobu. Jedna azijska država i danas je najveći proizvođač jabuka. Reč je o Kini, gde se proizvede skoro svaka druga jabuka uzgojena u svetu.

Od evropskih država rekord u proizvodnji drže Poljska i Italija.

Kada je reč o našoj zemlji, jabuka je u Srbiji, posle šljive druga voćna vrsta po površinama na kojima se gaji, a najveće površine pod jabukama su u Subotici, Smederevu, Grockoj, Čačku i Arilju.

Gerontološki centar Subotica obeležava ovaj datum od 2015. godine pod nazivom Jabukijada. Na ovaj dan korisnici usluga imaju prilike da probaju specijalitete sa jabukama, a ove godine su imali priliku da saznaju kroz dokumentarni film neke zanimljivosti, koje možda nisu imali prilike do sada da saznaju. U okviru aktivnosti radno – okupacione terapije korisnici usluga su pravili dekoraciju inspirisanu ovom slatkom voćkom.

Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. Bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, štiti srce i krvne sudove, sprečava taloženje masti u jetri, reguliše nivo holesterola u krvi, smanjuje rizik od malignih oboljenja.

Jabuka je s razlogom zauzela titulu kraljice voća, pa bi na jelovniku trebalo da se nađe svaki dan, jer kao što izreka kaže: “Jabuka na dan, doktor iz kuće van!”.

Izvor: subotica.info