СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ СА ПРЕДШКОЛЦИМА И ОДРАСЛИМ ЧИТАОЦИМА

Светски дан поезије прославља се 21. марта и установљен је од УНЕСКО-а пре 20 година. Сврха овог дана ја промоција читања, писања, објављивања и поезије у школству широм света, али и ”давање нових подстицаја и признања националним, регионалним и интернационалним поетским покретима”.

У огранку „Теофило Димић“ у Баваништу Дан поезије обележен је великом  пролећном песничком ливадом: сваки шарени цвет на ливади представљао је једног дечјег песника, а на латицама  цвета су исписани наслови  њихових најпознатијих песмица. Ученицима виших разреда представљени су домаћи и страни песници, разговарало се о томе како настаје поезија, шта је стих, строфа и рима. На овом дружењу било је 28 предшколаца које су довеле васпитачице Јелена Симичић и Зорица Секулић и 8 ученика рецитаторске секције са наставницама српског језика Вишњом Сапунџин Павловић и Јованом Станишић, а придружила се и Милина Буда. 

У огранцима „Богдан Петровић“ у Делиблату и „Мирослав Антић“ у Мраморку, 21.03. и 22.03, Дан поезије обележен је гостовањем завичајног дечјег песника Милована Миће Ђорђевића. У оба огранка гости су била деца предшколског узраста. Деца су научила нешто ново о поезији и песмама и песнику рецитовала песмице које су научили. Песник им је читао своје песме о којима су и разговарали. Огранак у Мраморку посетило је 15, док је у огранку у Делиблату било 18 предшколаца.

У сусрет обележавању Светског дана поезије, Библиотека „Вук Караџић“ организовала је у Ковину 19. марта Поетско вече са Гораном Тадићем. Песник је читаоцима представио своје збирке песама „Сатенски стихови“, „Кад прочиташ спали“, „Душа у меком повезу“ и др.

Извор: Општина Ковин