СВЕТСКИ ДАН ВОДА ОБЕЛЕЖЕН И У КИКИНДИ

У нашој средини је Светски дан вода, 22. март, на симболичан начин, обележен у ССШ “Милош Црњански”. Будућих техничарима за заштиту животне средиине, говорили су представници градског Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој, али и званичници Завода за јавно здравље, ЈП “Кикинда” и компаније ФЦЦ:

– Овогодишњи слоган Светског дана вода гласи: “Ко год да си, шта год да си, вода је твоје људско право”. О тој теми смо говорили са различитих аспеката, од пијаће до отпадних вода. Говорећи на тему “Вода за све”, ђацима смо приближили законску регулативу која се односи на управљање водама. Било је речи и о законима о води, заштити животне средине и комуналним делатностима, али и о надлежностима локалне самоуправе- саопштила је Мирослава Крнић, секретарка Секретаријата за за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

Као и претходних година, у обележавање овог важног еколошког датума укључила се и др Сања Брусин Белош, начелница Одељења хигијене и хумане екологије у ЗЗЈЗ:

– Веома је важно да што дуже, поред ваздуха, очувамо и воде, важан ресурс на нашој планети. Количине слатких вода веома су мале, свега 0,3 одсто од свих вода на планети. Ми се снабдевамо подземном водом, а тај ресурс је најосетљивији у смислу количина. Сви знамо каква је наша вода, али верујем да ће ускоро бити помака на том плану. Верујем да ћемо у наредним годинам имати боље резултате квалитета воде- навела је др Брусин Белош.

Извор: Град Кикинда