SVETSKI TAMBURICA FEST 2018

Jedanaesti svetski festival tamburaške muzike “ Tamburica fest 2018” održaće se u periodu od 20. do 23. juna 2018. godine, u centru Novog Sada, na Trgu slobode i na Petrovaradinskoj tvrđavi kao četvorodnevna manifestacija sa jedinstvenom koncepcijom i kulturnom misijom afirmisanja tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta. Osim afirmacije tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, jedan od glavnih ciljeva festivala je i negovanje saradnje i prijateljstva umetnika na internacionalnom planu.

Muzički deo festivala se održava na otvorenom, kao i prateće manifestacije. U okviru festivala biće organizovano nadmetanje tamburaških orkestara, dva revijalna koncerta, izložba likovne kolonije i druge prateće manifestacije. Prožimanja muzičkih i likovnih sadržaja na ovom festivalu traju već deset godina. “Tamburica fest” je mnogo više od muzičkog festivala. Svojim konceptom i misijom, “Tamburica fest” objedinjuje sve vidove kulture i umetnosti. U prethodni deset godina u okviru likovne kolonije “Tamburica fest” učestvovalo je preko 90 umetnika, koji su u fundus kolonije ostavili više od 100 umetničkih dela inspirisanih etnologijom, muzikom, tradicijom i plodnom ravnicom. U Galeriji Radio televizije Srbije u Beogradu uz Štrausov valcer “Na lepom plavom Dunavu”, u interpretaciji tamburaša je otvorena izložba” Prijatelji tamburice” 13. juna 2017. godine, povodom deset godina svetskog festivala tamburaške muzike “Tamburica fest” , koju je otvorila Olivera Kovačević, glavna i odgovorna urednica muzičkog programa RTS.

Svetska asocijacija festivala, umetnika i izvođača (VAFA) proglasila je tamburaški festival “Tamburica fest” za najbolji festival etno muzike u Evropi. U konkurenciji su bili tradicionalni etno-festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini, Bugarskoj itd.

Festival počinje u sredu, 20.06.2018. godine promenadom tamburaških orkestara ulicom Modene, Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom, a u njoj će učestovati 10 tamburaških orkestara sa prigodnim tamburaškim programom.

Od četvrtka, 21. jun do subote 23. jun 2018 godine održavaće se takmičarski i revijalni deo festivala . Dana 22. i 23. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi će 10 orkestara iz 8 zemalja imati priliku da se nadmeću za titulu najboljeg tamburaškog orkestra “Tamburica fest 2018” . Festival ima takmičarski karakter i svake godine stručni žiri dodeljuje prestižne nagrade: za najbolji tamburaški orkestar, najboljeg vokalnog solistu, najbolju autorsku pesmu, najboljeg instrumentalistu, najboljeg begešara.