СВИ ГРАЂАНИ МОРАЈУ ДА СЕ ПОНАШАЈУ КАО ДА ИМАЈУ ВИРУС КОРОНА

Упркос интензивној борби лекара и другог медицинског особља, на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Војводине преминуо je 62-огодишњи пацијент из Кикинде инфициран вирусом корона.

У последња 24 сата у АП Војводини тестирано је 49 особа на присуство вируса корона, а болест је потврђена код њих 15.

На Инфективној клиници KЦВ тренутно се лечи 35 оболелих пацијента позитивних на вирус корона. Четворо пацијената налази се на респиратору.

На територији АП Војводине тренутно се прати више од 6000 контаката од укупног броја оболелих пацијента.

„Све ригорозне мере које спроводимо у овој епидемиолошкој ситуацији у складу су за законским нормама. Против заразних болести мора се борити друштво у целини. Мере које имамо дају резултате, али и даље имамо грађане који се понашају неодговорно. Још увек нисмо свесни какав нам проблем прети. Најважнији наш интерес је да заштитимо наше грађане и сачувамо животе“, казао је данас покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић.

Кључна ствар је да је што је могуће више развучемо криву ширења вируса. Тренутно имамо устаљен број пацијента позитивних на вирус корона. Здравствени систем добро функционише, имамо сву неопходну медицинску опрему.

Уколико дође до масовнијег прилива пацијената, припремљена је у Новом Саду привремена болница на Сајму, капацитета 1000 кревета, за пацијенте који имају лакшу клиничку слику и који не захтевају интензивнији третман.

Секретар Гојковић је подсетио да је стање у Кикинди у овом тренутку под контролом.

Препорука кинеских стручњака који су обишли Клинички центар Војводине је да се сви понашамо као да смо заражени. Имамо њихове препоруке и једну слику у ком правцу требамо ићи даље, истакао је секретар Гојковић.

„Останите у својим домовима, у својим градовима и насељима како не бисмо морали примењивати још ригорозније мере. Какве ћемо мере спроводити, зависи од свести грађана и њихове солидарности“, нагласио је секретар Гојковић.