СВИ ВРТИЋИ ДЕО ФЕСТИВАЛА ПРАВА ДЕТЕТА

И вртићи Предшколске установе „Радост“ укључили су се у овогодишњи Фестивал права детета, који се организује у част обележавања тридесетогодишњице од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета. 

Планирана активност под називом „Квалитетно образовање за сву децу“, одржана је јуче у свим образовним установама, с циљем да се афирмише поштовање општих принципа у реализацији задатака образовања и васпитања, те промовисање примера добре праксе.

У јасленој и припремној групи вртића „Снежана“, организовано је дружење деце, под паролом „У своме окружењу свако дете има право да живи весело и здраво“, док је у старијој групи организован спортски дан у ком је учествовао и један родитељ – наставник физичког васпитања. Такође, организована је и посета Основној школи „Вук Караџић“.

У вртићу „Бамби“, у сарадњи са Основном школом „Јован Јовановић Змај“, организовано је дружење предшколаца и првака, током којег су у фокусу биле дечије народне игре, на српском и мађарском језику.

У вртићу „Барби“ организована је радионица за родитеље на тему „Свако дете има право на своје име“, док је у вртићу „Црвенкапа“ тема сличне трибине за родитеље била „Борба против насиља“. Такође, родитељима је представљен „Bee bot“ – робот осмишљен у циљу промовисања дигиталног образовања.

Децу у вртићу „Палчић“ посетили су прваци из Основне школе „Вук Караџић“, и дружили се у програмима „Правимо наш град“ и „Поведи друга да прошета кроз наш град“, док је у „Чуперку“ организован спортски дан са родитељима под слоганом „Вежбати је лако, вежбати може свако“.

„Пчелица“ је организовала Отворена врата за родитеље и спортске и такмичарске игре деце и родитеља, док је туријска „Пепељуга“ такође имала спортски дан, у ком су учествовали и ученици млађих разреда Основне школе „Петар Драпшин“.

У надаљској „Бубамари“, уз Дан отворених врата, организоване су и креативне радионице: „Играјмо се дигитално“, „Пусти машти на вољу“ и „Ово је Србија“, у којим су сарадници малишанима били родитељи, КУД „Ивањско цвеће“, ученици основне школе и локална заједница.

„Поводом тридесетогодишњице од потписивања Конвенције УН о правима детета, у свим нашим вртићима организован је Фестивал права детета. Васпитачи су имали потпуну аутономију у креирању плана активности и начину обележавања овог Фестивала. Будући предшколци су се дружили са првацима у обе србобранске школе, долазили су нам родитељи и са децом учествовали у разним такмичарским играма и спортским активностима, имали смо радионице и трибине, укључили у наше програме и децу која не похађају наш вртић. Захваљујем се колегама васпитачима на лепим идејама и на креативном и занимљивом дану у којем смо сви уживали“, оценила је учињено у оквиру Фестивала права детета Александра Врсајковић, директорка Предшколске установе „Радост“.

Извор: Општина Србобран