СВИРАЧИ НА СТАРИМ ИНСТРУМЕНТИМА НА ФЕСТИВАЛУ У ВРБАСУ

Врбас ће у суботу и недељу бити домаћин Интернационалног фестивала свирања на традиционалним инструментима, који уз подршку Туристичке организације општине Врбас, организује Удружење „Нови пут“.

„Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима представља прву манифестацију ове врсте у Србији, која има за циљ да окупља извођаче на традиционалним народним инструментима из целог света. Иницијативу за покретање овог фестивала треба разумети у контексту очувања нематеријалног културног наслеђа. Досадашњи слични пројекти у Србији тежили су презентовању обрађене традиционалне музике у складу са популарним сценским концептом World Music или тзв. етно-музике. Концепт фестивала у Врбасу има смисао презентовања традиционалне народне музике у њеном аутентичном облику, на платофрми очувања културног наслеђа. Управо из тог разлога, овај фестивал је уговором о пословно-техничкој сарадњи повезан са представништвом светске организације CIOFF у Србији (Међународни савет организатора фестивала фолклора и традиционалне културе, национална секција Србије), која делује под покровитељством UNESCO“, саопштили су организатори.

Према утврђеном програму, у суботу, 21. маја у 18.00 часова, наступи извођача на традиционалним народним инструментима биће одржани на Шлајсу, код ресторана „Secret garden“, а у недељу, 22. мај од 17.00 часова, почиње Базар у Центру за физичку културу „Драго Јововић“. Од 18.30 часова велики концерт у коме ће као гости наступити и Етно академски оркестар Београд.

Покровитељи фестивала: Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима из региона, Општина Врбас; пријатељи фестивала: Културни центар Врбаса, Центар за физичку културу „Драго Јововић“; медијски покровитељ: Радио Fantasy.

Извор: Општина Врбас