ТАМБУРОМ КРОЗ ВРЕМЕ – РУМСКИ ТАМБУРАШИ ПРОСЛАВИЛИ 50. ЈУБИЛЕЈ

Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме одржао је годишњи концерт под називом Тамбуром кроз време у четвртак, 5. децембра 2019. Уједно је то било и обележавање 50. година њиховог постојања. Концерт је одржан у Великој дворани Културног центра у Руми која прима преко 700 места а интересовање беше толико да и два-три дана напуне дворану. Програм је водио Бошко Неговановић Нега. У публици су виђени признати музички ствараоци који су дошли из других градова да подрже колеге.

Концерт је почео Баховом „Фугом у г-молу” коју је извео квартет Градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић” а две композиције је одсвирао њихов дечји ансамбл. Извођачки ансамбл одсвирао је „Увертиру за Фигарову женидбу”, део из балета „Ромео и Јулија” и арију из оперете „Слепи миш” где је као солиста наступила оперска уметница др Агота Виткаи Кучера. Вокални солиста Дејан Љутовац оставио је снажан утисак аријом из опере „Турандот”.

Свиране су и композиције домаћих аутора. „Подмосковске вечери” и „Уралску рјабинушку” певала је Верица Пејић уз пратњу Хора Епархије сремске „Свети Николај”. Вокална солисткиња Јадранка Гојић извела је изворну песму са Косова „Маријо дели бела кумријо” при чему је у прекрасној хаљини на сцену изашла босонога. Наступио је и Милош Аврамовић песмом „Због тебе моме убава”. Било је очекивано да се чује и „Бранково оро”.

Уследио је део концерта замишљен као балкански спој, одн. сплет игара и песама. Стога је публика уживала у изворним песмама, гајдашком и славонском колу, заорило се и заиграло уз „Играле се делије”. Солиста на гајдама био је Филип Јовић Вујаковић а на самици Никола Бирач. Наступили су и фолклораши ДННТ „Пећинци” и женска група Српског певачког друштва Рума. Талентована фрулашица Неда Николић свирала је композицију Боре Дугића „Игра скакаваца” а за бис је изведен „Марш на Дрину”.

Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме само је на први поглед аматерски јер се његови чланови баве другим пословима. Међутим, по ономе што раде, они су одавно златни! Освајали су највиша одличја на фестивалима а по иностранству награђивани десетоминутним стајаћим овација. Ове године наступили су и у Кини. Чланови су им ученици и студенти који равноправно свирају са одраслим музичарима. Иако њихово друштво обележава 50 година трајања, они се и те како подмлађују. Зато смо и навели шта је све било на програму, јер је њихов избор музике за извођење на тамбурама – више него фасцинантан. Препознатљиву енергију и шарм оркестру даје уметнички руководилац и диригент, проф. Смиљана Јанчић.

Сем Општине Рума, концерт су подржали бројни покровитељи који доприносе да Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић” из Руме свој рад проноси на овако импресиван начин. Заиста сјајно, предивно, bravissimo, wonderful, молодец!

 

За Војвођанске, текст и фото: В. Раонић;