ТЕХНИЧКА ШКОЛА ПРЕДСТАВИЛА СИМУЛАТОР ЗА ЗАВАРИВАЊЕ

У Школској радионици Техничке школе, приказан је рад симулатора за заваривање, који је та школа набавила у оквиру пројекта “Заједници заједно 2023“. Набавком симулатора за заваривање, значајно је унапређен наставни процес, скраћује се време обуке ученика, подиже ниво безбедности током самог процеса обуке, али и смањује емисија штетних материја које постоје у традиционалном начину обучавања. Презентацији рада симулатора присуствовали су Никола Лукач, градоначелник Кикинде и чланови Градског већа, Саша Танацков и Валентина Мицковски.

“Захваљујући петнаестогодишњој сарадњи са компанијом НИС, успели смо много тога заједнички да урадимо. Протекле године посебан акценат у оквиру пројекта ‘Заједници заједно’ стављен је на школе, тако да смо заједнички успели да Техничкој школи обезбедимо симулатор за заваривање. Године иза нас показале су да је све више деце која желе да упишу управо смер за заваривача, тако да смо прихватили предлог школе и заједно са компанијом НИС да набавимо симулатор који ће унапредити обуку ученика“, рекао је градоначелник.

За куповину симулатора, од компаније НИС обезбеђено је три милиона и 600 хиљада динара:

“Град Кикинда је током протекле године у оквиру пројекта ‘Заједници заједно’ имао 19 милиона динара на располагању, одабрано је пет пројектата. Музичка школа је добила нову хармонику, школа у Новим Козарцима решила је питање столарије и енергетске ефикасности, у школи ‘Јован Поповић’ уређени су тоалети у фискултурној сали, у школи ‘Вук Караџић’ замењен је део кровне конструције, док је за Техничку школу набављен симулатор“, подсетио је Саша Танацков, члан Градског већа задужена за привреду и инвестиције.

Планирање набавке симулатора за заваривање започето је пре пет година:

“На Западу је коришћење симулатора за заваривање прва обука коју започињу ученици на пракси и ту се већ прави основна селекција ученика. Наша предност је што је безбедност ученика много већа, на уређају постоје различите врсте заваривања, сви су направљени као прави уређаји и огромна предност је што постоји анализа вара, тако да и професор може да види како ученици рукују тиме“, објаснио је Драган Оџић, професор.

Техничка школа једна је од ретких образовних установа у земљи која поседује симулатор за заваривање:

“Велику подршку имали смо и од Градске управе која је схватила значај унапређења образовања и практичне наставе. Друге школе углавном су се опредиле за адаптацију просторија, док смо се ми ипак одлучили на овај уређај и наишли на велико разумевање Града Кикинде“, додала је директорица Техничке школе, Миланка Халиловић.

Извор: Град Кикинда