ТЕРАПИЈА И ПОДРШКА УЗ ДРУЖЕЊЕ СА ЖИВОТИЊАМА

Корисници услуга Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју из Суботишта и ове године боравиће у природи током програма терапијског јахања у Коњичком клубу „Бојчин“ у Прогару захваљујући доброј сарадњи пећиначког Центра за социјални рад и Удружења “Социо-екологично” из Деча.

Првом часу терапијског јахања у петак 18. септембра присуствовала је и директорка пећиначког Центра Биљана Јовичић, а по њеним речима након три сезоне часова терапијског јахања и дружења са животињама код деце су приметно побољшане когнитивне и социјалне вештине.

“Предност овогодишњег циклуса свакако је специјализовано комби возило које смо недавно добили захваљујући доброј сарадњи са пећиначком локалном самоуправом и са којим сада можемо све кориснике Дневног боравка да превеземо у Бојчинску шуму на терапијско јахање, што до сада није био случај. Наравно, Општина Пећинци је и до сада обезбеђивала бесплатан превоз за све кориснике, али специјализовани комби је велика предност јер имамо троје деце са најтежим облицима церебралне парализе која су сада први пут на терапијском јахању и која ће бити у прилици да се друже са животињама, као и остали корисници” – изјавила је Јовичић.

Терапијско јахање је специфичан вид терапије уз помоћ животиња који је намењен деци и одраслима са различитим телесним, емоционалним, когнитивним и социјалним проблемима, а у нашој општини се реализује у оквиру пројекта „Терапијско јахање као подршка особама са инвалидитетом у стварању могућности за ефективно учешће и укљученост у све области друштвеног живота“, чији је носилац Удружење „Социо-екологично“ из Деча, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

“Драго ми је да смо и ове године успели да укључимо децу и младе из Дневног боравка у Суботишту, а једна од новина је да ће сви корисници након завршетка часова у октобру учествовати на својеврсној промоцији рада Коњичког клуба “Бојчин” и фијакеријади, када ће им бити уручене медаље и пехари за успешно завршен програм” – рекла је Ружица Мркаљ председница Удружења “Социо-екологично” из Деча.

Извор: Општина Пећинци