„ТЕРЕТ“ У ГАЛЕРИЈИ ОД 18. СЕПТЕМБРА

Из галерије Центра за културу Ковин најављују изложбу „Терет“ Јелене и Марије Аранђеловић. Отварање је у уторак, 18. септембра у 19 часова, а улаз је слободан.

Јелена Аранђеловић ће се на овој изложби представити сликама и цртежима, а Марија Аранђеловић са неколико видео радова.

У најави поставке се наводи: „у складу са употребом јавног простора која је била тема претходне заједничке изложбе ове две уметнице, галеријски простор Културног центра Ковин сам је „одредио“ тему. Наиме, димензије простора у одређеној су мери условиле ретроспективни приступ. Током одабира радова насталих у последње четири године и њиховог усклађивања са новим, до сада неизлаганим радовима, наметнула се тема терета: …као прошлост коју човек целог живота покушава да потисне…као несигурно сећање заварано материјалним доказима у виду малобројних старих фотографија…као немогућност игнорисања узалудне побуне обесправљених, небитних и заборављених …као страх од неизвесног света будућности који стварамо…као спознаја сопствених деструктивних снага…као наметнути оптимизам мењања старог за ново, уништавања и стварања…као потреба за саосећањем и, одатле, етиком, у друштву које сматра филозофију сувишном у човековом развоју (сем за припаднике елита, наравно)…као свест о узалудности наде.

Из биографија уметница: Јелена Аранђеловић рођена је у Београду. Дипломирала је 2003.године и магистрирала 2008.године сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Јована Сивачког. Студирала је 2004/05.године у класи професора Жан Мишела Алберола и боравила 2006/07.године у Cité International des Arts у Паризу. Добитница је стипендија Краљевине Норвешке (2002), Француског културног центра (2004) године као и стипендије за младе таленте током периода студија које додељује Република Србија. Члан је УЛУС-а од 2003.године. У статусу је самосталног уметника од 2006.године. Излаже на самосталним и колективним изложбама и фестивалима у земљи и иностранству. Тренутно живи и ради у Београду.

Марија Аранђеловић рођена је у Београду. Дипломирала је 2007.године на одсеку ФТВ монтаже на Факултету драмских уметности у Београду, на којем тренутно завршава докторске уметничке студије. Бави се снимањем и монтажом. Излагала је видео радове на неколико самосталних изложби и учествовала на више колективних изложби у земљи и иностранству. Тренутно живи и ради у Београду.

 

Извор: Општина Ковин