TITEL – MESTO BOGATO ISTORIJSKIM NASLEĐEM

Nedaleko od mesta gde se Tisa uliva u Dunav, a na južnim obroncima Titelske visoravni smešten je Titel – malo naselje bogato različitim prirodnim blagodetima i istorijskim nasleđem. Iznad ovog mesta nalazi se Titelski breg, lesna zaravan visoka 128 metara sa koje se prostire predivan pogled na čitav Titel, reku Tisu i njena ušća.

Istorijski gledano, Titel je naseljen još u kamenom dobu, ali nastanak njegovog imena još uvek nije razjašnjen. Vekovima unazad, ovo malo mesto u Vojvodini naseljavali su Kelti, Rimljani, Huni, a neki naučnici veruju da je Atila Bič Božiji, vladar Huna, upravo sahranjen na obroncima Titelskog brega. Naravno, sve je to u domenu legende, ali morate priznati da postoje izvesne šanse da se tako nešto desilo, budući da su Huni dugo naseljavali ove prostore.

 Zaista, Titel je u prošlosti mnogo puta bio osvajan. Zbog svog povoljnog geografskog položaja, svakako je bio na meti mnogih vladara tokom prethodnih vekova. Može se reći da se Titel nalazi na sredini puta ka tri velika srpska grada – Novom Sadu, Beogradu i Zrenjaninu. Drumskim saobraćajem ili rekom, može se za sat vremena stići do ovih gradova, što mesto čini vrlo povoljnim za život.

Mnogi ne znaju da su u Mošorinu, mestu koje se nalazi u opštini Titel, rođene veoma bitne ličnosti za čitavu državu – Svetozar Miletić i Isidora Sekulić. Legenda kaže da je autor Ijan Fleming po ugledu na Dušana Popova, momka rođenog u Titelu, osmislio čuveni lik tajnog agenta Džejmsa Bonda. Naravno, nikako ne smemo zaboraviti ni Milevu Marić Ajnštajn, koja je 19. decembra 1875. godine rođena u Titelu. Srednja tehnička škola u ovom mestu, danas nosi njeno ime.

Područje opštine Titel, sa rekom Tisom i Titelskim bregom, pogodno je za lov i ribolov. Tokom leta se na obali reke najčešće mogu videti ribolovci, koji u potrazi za dobrim ulovom, uživaju provodeći vreme u prirodi. Tisa je reka koja cveta, a to predstavlja zaista čaroban prizor. Iako u Titelu nije cvetala duže vreme, u tom nezaboravnom trenutku koji se može doživeti sredinom juna, nekada su mogli da uživaju i građani Titela.

Iznad samog Titela, na delu brega koji građani nazivaju Kalvarija, nalaze se ostaci male kapele. Sudeći po tabli koja je sačuvana, a koja se nalazi na ulazu u kapelu, ona je izgrađena 1892. godine, a podigli su je Franc Šmitmajer sa suprugom, kako bi sačuvali uspomenu na svoju ćerku Gizelu. Nedaleko od te kapelice, nalazi se i groblje iz istog perioda. Sa Kalvarije se prostire prelep pogled na čitavo selo, obalu reke Tise i dolmu kojom se Titeljani šetaju.

Leto još uvek traje, a poznato je da su čari Titela najizraženije u tom delu godine. Ukoliko još uvek niste posetili ovo malo mesto, trebalo bi to da učinite što pre. U Titelu se trenutno dešavaju Velikogospojinske svečanosti, te se svakako možete dobro provesti uz kvalitetnu muziku, hranu i lepo okruženje.

Za vojvodjanske.rs fotografiše i piše Aleksandra Mišković