ТИВОЛ ДОБИО НАЈСАВРЕМЕНИЈУ КОТЛАРНИЦУ НА ГАС – ПРЕДСЕДНИК МАНЧИЋ ПОРУЧИО ДА ЈЕ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ПОСВЕЋЕНА РЕШАВАЊУ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКИХ ПРОБЛЕМА

Један од највећих проблема румског система даљинског грејања, снабдевање насеља Тивол топлотном енергијом, успешно је решен. Општина Рума је за изградњу нове котларнице на гас издвојила 120 милиона динара из локалног буџета, а реч је о постројењу које је опремљено са најмодернијом технологијом, где је проценат енергетске ефикасности, посматран кроз искоришћење енергента, процењен на 99,4 %. Уложени новац ће врло брзо бити надокнађен, јер је постојећа, нерентабилна, котларница на мазут „Румен“, правила велике губитке, а и сама удаљеност старе котларнице од Тивола је допринела лошој дистрибуцији топлотне енергије.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је поручио да је до пре пар година било незамисливо да се капитални пројекти раде без помоћи државе или кредитног задужења, али да је данас реалност, да је Општина Рума финансијски стабилна локална самоуправа, која може да решава вишедеценијске проблеме.

„ЈП „Стамбено“ је била Мека за све политичке гарнитуре, правили су се губици, општински буџет је одржавао социјални мир, деценије су пролазиле, проблеми су се множили, а дугови увећавали. Дошло је време да ми мењамо те ствари и управо ова котларница је први корак ка циљу. Након што смо стабилизовали општински буџет, након што смо привреду нашег града подигли на висок ниво и довели Општину у стање да нема динара задужења, да све обавезе измирује на време, кренули смо, сами, у реализацију капиталних пројеката чије се вредности мере милионима евра. Решавамо вишедеценијске проблеме, један по један. Захваљујући новој котларници, најсавременијој у Европи, неће више бити губитка од 16 или 18 милиона динара које ће да покривају потрошачи и буџет. Нико није водио рачуна што се маса људи искључивала са система централног грејања, уз то наслеђен је дуг од 350 тона мазута из 2010. године према Робним резервама. Лични интерес је био у првом плану, а не интерес јавног предузећа и општине. Показали смо вољу да се са том праксом заврши, хоћемо да идемо напред, да се развијамо, модернизујемо јавна предузећа и зато смо почели изградњу још једне овакве котларнице у другом стамбеном насељу, то је котларница „Солидарност““, изјавио је председник Манчић.

Котларница у Тиволу има капицетет да греје још 50% више површине него што су тренутне потребе, стога сви грађани који желе да се врате у систем даљинског грејања могу затражити поновно прикључење. Ново постројење је веома важно и са еколошког аспекта јер се са еколошки неприхватљивог мазута прелази на природан гас.

„Годинама спроводимо на локалу политику коју спроводе и републичка Влада и председник државе и та политика је дала резултата. Мало која општина може да се подичи, поготово у овом времену, оваквим пројектима које финансира из свог буџета, без било каквих кредита, без помоћи са виших нивоа власти и без било каквих задужења. Учинићемо све да услуге које ми морамо да пружамо нашим грађанима буду квалитетне, адекватне и оно што је најбитније да буду конкурентне, односно јефтине. До нове грејне сезоне ћемо имати две технолошки најсавременије котларнице, а то нема нико ни у Срему, ни у Војводини. Путем апликације могуће је телефоном, или на рачунару, пратити потрошњу котларнице“, истакао је Манчић.

Председник је нагласио да је време деградације локалног буџета прошло, да се на више локација реализују значајни пројекти, финансирани што из локалног буџета, што уз подршку виших нивоа власти.

„Сутра почињу радови на реконструкцији улица 15. мај и 15. август, где такође из буџета суфинансирамо пројекат од 320 милиона са 120 милиона и то су параметри који показују у каквој ситуацији се Општина Рума данас налази. Задњих пет година нисмо имали испод 100 милиона на рачуну. Тиме не може да се похвали ниједна општина не само у окружењу него и много шире, никоме не дугујемо ништа, плаћамо по дану доспећа фактуре, градимо капиталне објекте, али не умањујемо наша социјална давања која се тичу свих осталих грађана, тако да већ три године финансирамо бесплатан вртић, прошле године смо купили уџбенике за све прваке, ове године уџбенике купујемо за све основце, плаћамо све обавезе на време, домаћински се односимо према буџету и наставићемо да све оно што су приоритети и оно што смо обећали нашим грађанима да ћемо свакако испунити у наредном периоду“, оценио је Манчић.

Момир Антонић, извршни директор предузећа „ГасТех“ из Инђије истиче да је посао завршен пре уговореног рока и да Румљани добијају котларницу опремљену најсавременијом технологијом у Европи.

„Топловодна гасна котларница је инсталисане снаге 3,5 мегавата, уграђени су најмодернији котлови где је степен искоришћења енергента 99,4%. На котловима су постављени гасни горионици немачке производње за које се каже да су као мерцедес код аутомобила. Сваки котао опремљен је калориметром тако постоји увид у сваку смену и тачно се зна која количина енергије је предата потрошачима. За систем за припрему воде су такође испоштоване све норме и одстрањује се сав потенцијални каменац који се може јавити у грејном систему. Са еколошког аспекта задовољени су сви прописи за заштиту животне средине. Практично испоштоване су све норме за заштиту животне околине и норме за рационално газдовање енергијом и топлотном и електричном“, рекао је Антонић.

Извор: Општина Рума