ТОСКА У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Након Мадам Батерфлај и Боема, још једна Пучинијева опера изведена је у Српском народном позоришту. На сцени „Јован Ђорђевић“ од 19 часова 29. јануара Новосађанни су поново имали прилику да уживају у сјајном извођењу врхунских музичара. Прелепа сцена, декор и костими дочарали су атмосферу једног прошлог времена из доба Наполеона. Тоска је најпопуларније и најчешће извођено оперско дело, у својој основи снажна љубавна драма.

sdr

Улогу славне певачице Флорије Тоске маестрално је извела првакиња Опере СНП, сопран Свитлана Декар. У улози сликара Марија Каварадосија бриљирао је гост, првак Опере Народног позоришта у Београду, тенор Дејан Максимовић. У осталим улогама били су Небојша Бабић, Страхиња Ђокић, Горан Крнета, Игор Ксионжик, Владимир Зорјан, Маја Андрић. Учествовали су Хор и Оркестар Опере СНП и ученици Музичке школе „Исидор Бајић“ из Новог Сада које је припремила Ана Ковачић. Диригент је био Александар Којић.

У позадини историјских и политичких догађаја одвија се емотивно дочарана љубавна прича пуна страсти и љубоморе. Она права бескомпромисна љубав која је спремна на све да спасе вољеног човека. Пуна идеала и одана по цену живота. У аријама се смењују нежност са уценом и бруталношћу. Осим певачких потенцијала публици је презентована и значајна глумачка интерпретација ових оперских уметника. Судећи по одушевљеном аплаузу и реакцијама присутних, три чина са две паузе пролетели су као трен.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.