ТОВАРНИЧАНИ ПРОСЛАВИЛИ СЕОСКУ СЛАВУ

Поводом сеоске славе у Доњем Товарнику јуче су представници локалне самоуправе и месне заједнице положили венац на споменик палим борцима и жртвама фашизма у Другом светском рату. Заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић поручио је окупљеним грађанима да је изузетно важно да не заборавимо претке који су дали животе да бисмо ми данас живели у слободи, али и да нам је обавеза да својим делима покажемо да смо достојни предака и да настављамо слободарску традицију.

Пологању венца је присуствовао и српски новинар и писац Ратомир Дамјановић, рођени Товарничанин, који је подсетио да је Доњи Товарник, једно мало село у доњем Срему, у Другом светском рату имао боље организован покрет отпора него Париз и још неки велики европски градови, који су 1941. године клекнули пред фашизмом.

„Фашизам се поново буди. Повампирио се увијен у геостратешке интересе. Опет јуриша на народ, на слободу, на слободног човека, што доказује случај нашег народа на Косову, где људи живе међу бодљикавим жицама, окружени са свих страна, поробљени, убијани, рањавани, као некада овде у Срему и у целој Србији од 1941. до 1945. године“ – рекао је Дамјановић.

У културно-уметничком делу програма наступили су Стеван Видовић Брица, који је говорио своје песме „Вранац“ и „Бећар“, глумац Милан Дудић, који је говорио одломак из поеме „Срем“ Мике Антића и Фолклорно друштво „Извор Доњи Товарник“. Помен жртвама и палим борцима служио је јереј Саша Милијашевић, а за најмлађе је након свечаности организована вожња фијакерима.

Данас је у храму Светих апостола Петра и Павла служена литургија, којој је присуствовао и председник општине Пећинци Синиша Ђокић, а литургију је служио архијерејски намесни пећиначки протонамесник Бојан Мијановић.

У понедељак је одиграна меморијална фудбалска утакмица ФК Слобода – Луки комерц, у знак сећања на Предрага Алексића – Регија, играча ФК “Слобода” и радника Луки комерца настрадалог 2011. године.

Извор: Општина Пећинци