ТРАДИЦИЈА НИЈЕ ПРЕКИНУТА – ЗРЕЊАНИНСКИ МАТУРАНТИ ПЛЕСАЛИ КАДРИЛ НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Упркос околностима у којима је завршена ова школска година, и месец дана касније него што је било уобичајено свих претходних година, данас је на Тргу слободе одржан традиционални “Плес матураната”, манифестација која се у Зрењанину одржава пуних тринаест година. Лепа традиција, дакле, није прекинута и на позив Града Зрењанина и својих школа данас су се у центру Зрењанина окупили ученици завршних разреда свих девет градских средњих школа, заплесали кадрил и на тај начин још једном допринели да из Зрењанина у свет оде једна од најлепших слика града. Заједно са њима, свечаности су присуствовали и бројни родитељи, баке и деке, професори, пријатељи, као и представници локалне самоуправе. 

Матуранте је  поздравио градоначелник Чедомир Јањић, пожелевши им успех у даљем школовању, животу и раду. 
– Драги матуранти, поштовани родитељи, баке, деке, професори, ове године у мало измењеним околностима, али успели смо да организујемо плес матураната, да пошаљемо најлепшу слику са нашег прелепог трга, у Србију и цео свет, да људи виде како све ово лепо изгледа. Желим да сви упишете и завршите факултете које желите, школе које желите, у било ком граду и земљи, али да се после тога вратите у Зрењанин, јер, ми радимо на томе да се ви вратите, на отварању нових радних места, нових фабрика и фирми, да можете да бирате где ћете радити, да се остварите лично и професионално. Желим да сви заједно у томе успемо. Пре свега, желим вам личну срећу и добро здравље, вама и вашим породицама – рекао је градоначелник Јањић.

Плесу матураната присуствовали су и његови сарадници, заменик Саша Сантовац, помоћници Душко Радишић, Симо Салапура и Драган Ћапин, заменица председника Скупштине града Љуба Травица, као и начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић. Координаторка плеса била је и овога пута Николета Видаковић. Јуче је с матурантима организовала пробу плеса, а данас их је такође окупила раније, како би се још једном упознали с тактовима кадрила. 

Зрењанин се први пут у ову манифестацију европских размера – ”European quadrille dance festival” – укључио 2007. године и од тада, сваке године, матуранти из нашег града окупљају се истовремено кад и њихови вршњаци у бројним другим градовима у нашој земљи и широм Европе, заједно обележавајући завршетак једног значајног животног периода. Овога пута изостали су заједнички наступ и окупљања у другим срединама и градовима, али је Зрењанин успео да сачува и одржи „Плес матураната“, као запажену и значајну градску манифестацију.

Извор: Град Зрењанин