TRADICIONALNA KARNEVALSKA POVORKA U PETROVARADINU

Petrovardin je dugo negovao tradiciju i običaje karnevalskih okuplјanja i povorki, pa tako beležim i ovu, sa kraja tridesetih godina XX veka. Iako je polazak karnevalske povorke bio zakazan za 14,00 časova, još pre 13,00 časova velike grupe Novosađana hitale su preko mosta u Petrovaradin da prisustvuju karnevalskoj svečanosti i povorci. Vreme je bilo loše, sneg se topio, ali to nije ometalo građanstvu da provedu nekoliko prijatnih sati i uživaju u raznovrsnim maskama koji su učesnici karnevala pripremili.

Nešto pre 14,00 časova, pred gostionicom “Frankopan” počela je da se formira povorka, koja je trebala da se uputi u stan princa karnevala i da ga svečano dočeka. Praćena velikom masom sveta, povorka je krenula. Na čelu je išao predsednik Karnevalskog društva u fijakeru, koja su vukla četiri vola. Za njim su se ređala druga kola sa raznim zanimlјivim i duhovitim scenama i maskama. Tako su na primer bili Snežana i sedam patulјaka, Većanje za zelenim stolom ili Karnevalsko društvo sa globusom i makazama, zatim Sedma sila sa neizbežnim cenzorom, Evakuacija gradske dece na saonicama, Auto bez benzina sa volovskom zapregom i kukurzovinom kao pogonom, zatim Hanza i Greta” lutke na točkovima koje se okreću, par mladih “mladenaca”, robovi srednjeg veka na galiji, pečurke sa patulјcima, Monte karlo sa četiri simpatične devojke kao četiri godišnja doba, Paša u haremu sa šest prekrasnih “bula”, Gandi sa kosom, Brza pomoć u čezama, Bife Pifat, Vavilonska kula, itd.

Oko 15,00 časova povorka je stigla pred kuću princa karnevala, gde je predsednik Karnevalskog društva izvršio svoju svu potrebnu “zvaničnu” ceremoniju, dok su “paževi” iznosili spremlјene čabrove sa vinom. Princ Karnevala je sa svojom simpatičnom princezom seo u svoja “dvorska” kola i stavio se na čelo povorke, koja je zatim krenula natrag internacionalnim putem kroz Majur. Svaki čas povorka se zaustavlјala da bi princ Karnevala sa svojom princezom i svitom primio izraze ”podaničke” vernosti od svojih vernih podanika. Tu priliku koristile su mnoge grupe maski da odvade dobru količinu vina iz čabrova koje su nosili uslužni “paževi” princa Karnevala. A publika je uživala…

-Gle ovog ovde, pazi samo kako su mu brkovi lepi…

Kako i ne bi bili, kad su to stari, fini, koje je još i moj pokojni deda nosio, odgovori spremno čovek sa maskom na licu.

Iz prikrajka posmatra povorku jedno simpatično društvo, a odjednom će tek jedan od mlađih: “More, što mi se sviđa ovaj harem, pogledaj što su lepe…Jaoj, da mi se utrpati malo tamo, voleo bih makar da budem samo čuvar…”

Dve starije dame posmatraju scenu koja predstavlјa bračno putovanje. Jedna od njih izražava glasno svoje mišlјenje:

-Vidi se šta su moderni mladenci, jedno sedi u jednom uglu, drugo u drugom, pa čitaju novine…Šta ćete, takvi su vam današnji mladenci.

-Da gospođo, okreće se jedan mlađi, ali samo da su još mlađi, videli bi vi što bi oni sedeli tako ravnodušno…

Za vojvodjanske.rs piše: Zoran Knežev

Nastavak priče pročitajte u knjizi „Novi Sad prošlost u pričama“… koju kao i najnovija dela Zorana Kneževa, možete poručiti po specijalnom novogodišnjem popustu putem meila: zoranknezev@gmail.com  ili na broj telefona 064/1258337