ТРАДИЦИОНАЛНИ МУЗИЧКИ ИНСТРУМЕНТИ ОСВОЈИЛИ ВРБАС

Врбас је претходна три дана био домаћин III Интернационалног фестивала свирања на традиционалним инструментима. Презентовано је музичко и свирачко знање и наслеђе Војводине, Србије, али и многих других држава и народна света. Уз присуство извођачком делу тродневног програма, посетиоци су имали прилику и да учествују у едукативним радионицама.

„Наш циљ је да кроз ове фестивале сачувамо нашу традицију, да омладини отворимо пут да знају ко су, шта су и одакле су, али и да их упознамо и са традицијама других народа. Зато је фестивал и интернационални, са поносом могу рећи да из године у годину расте, да на њему гостују све бољи и бољи музичари, и сви траже да се врате у Врбас и следеће године, ако је могуће. Желим да кажем да без подршке општине Врбас, и покрајинских и републичких органа власти, фестивала не би било, колико год мој сарадник, композитор Марјан Бабић и ја добро тимски радили на организацији. Хвала и Фонду за Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, који, такође, подржава Интернационални фестивал“, рекла је Драга Радовић, директорка фестивала, председница Центра за одрживи развој и друштвени прогрес „Нови пут“.

Првог дана фестивала одржана су предавања етномузиколога и композитора др Димитрија Големовића и композитора Марјана Бабића, уметничког директора фестивала – на теме под називом „Традиционални инструменти“ и „Изворни инструменти у народним предањима“. Затим је суботу организован наступ Уличних свирача и радионица свирања на традиционалним инструментима, у ОШ „20. октобар“, а последњег дана, у недељу, 02. јуна, Интернационални фестивал завршен је концертом музичара који су дошли са свих страна света. Своје знање и вештину музицирања на инструментима из давних времена, представили су музичари из Мађарске, Бугарске, Индонезије, Италије, Перуа, САД, Босне и Херцеговине, Црне Горе и земље домаћина Србије. 

Извор: Општина Врбас