TRANSPARENTNOST I REFLEKSIJA/PRIČA O APSURDU

Izložba skulptura i objekata Mirjane Blagojev pod nazivom „Transparentnost i refleksija/priča o apsurduˮ biće otvorena u ponedeljak, 19. februara u 20 časova u Malom likovnom salonu, Bulevar M. Pupina 9. Izložba će trajati do 3. marta.

Na izložbi će biti predstavljene skulpture i objekti u kojima se bavim istraživanjem fenomena transparentnosti i refleksije, koristeći staklo i ogledalo kao osnovni materijal, a svetlo kao jedan od ključnih elemenata koji gradi delo.  „Radovi su deo istraživanja koje sprovodim na doktorskim studijama i baziraju se na dva osnovna problema: odnos dela i njegovog okruženja i odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora dela. Kroz ove radove ispitujem i dvostruko značenje reči refleksija – kao odraz i kao misao, jer su to svojevrsna promišljanja na određene teme. Ono što im je zajedničko jeste pojam apsurda, koji postavljam kao polazište za dalje čitanje dela.

Predstavljeni radovi se mogu svrstati u nekoliko celina, koje su međusobno povezane: skulpture u formi kocke, u kojima istražujem problem perspektive u trodimenzionalnim objektima (inspirisane mitologijom, ideologijom, određenim umetničkim delima ili pojmovima), kompozicije koje sadrže staklene sfere (izrađene tehnikom duvanog stakla) i keramičke kugle/ogledala i zidne instalacije.ˮ

Mirjana Blagojev

Mirjana Blagojev je diplomirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2000. godine, gde je i magistrirala 2007. na temu „Pokušaj spajanja naizgled nespojivog – igra sveta u svetu igre“. Završila master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strazburu, Francuska, na smeru Objekat-staklo 2005. godine. Trenutno pohađa doktorske umetničke studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u okviru kojih je 2017. realizovala istraživački staž u trajanju od tri meseca na CTU-Arhitektonskom fakultetu u Pragu kod prof. Mariana Karela.  Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu vajarstvo u zvanju docenta. Član je ULUV-a i ESGAA (European Studio Glass Art Association).

Izvor: KCNS