ТРАНЗИЦИЈА ОСОБА СА ПОРЕМЕЋАЈИМА ИЗ СПЕКТРА АУТИЗМА ОД ВРТИЋА ДО ЗАПОШЉАВАЊА

У оквиру манифестације „Априлски дани аутизма у Новом Саду 2019“  Друштво за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада организује округли сто на тему: 

„ТРАНЗИЦИЈА ОСОБА СА ПОРЕМЕЋАЈИМА ИЗ СПЕКТРА АУТИЗМА

ОД ВРТИЋА ДО ЗАПОШЉАВАЊА“

Позивамо Вас да у уторак  9. априла 2019. године, у 11 часова, у Плавој сали Скупштине Града Новог Сада, Жарка Зрењанина 2 присуствујете округлом столу. 

На скупу ће говорити:  

Душан Марјановић, наченик Оделења за посредовање у запошљавању и планирању каријере у Филијали Нови Сад Националне службе за запошљавање

 Др Отилиа Велишек-Брашко, педагог и професор на ВСШОВ

Ирма Микеш, вајар и арт терапеут, професор ликовне културе

Јелена Сивулка, психолог

Радојка Гајановић, родитељ 

 

Инклузивни приступ у образовању се ослања на принцип поштовања права на образовање за све. Према Конвенцији УН о правима детета и инклузивном образовању, коју је пре десет година потписала и Република Србија и прихватила обавезу да осигура и подстиче како обавезно основно образовање, тако и различите облике средњешколског образовања који треба да су доступни свима, али и да омогући приступ вишем образовању из чега, природно, треба да следи и запослење и то у складу са способностима.

Невладин сектор представља важан чинилац промена и реформи у друштву, посебно када је инклузивно образовање у питању. Кроз едуковање и информисање јавности, инсистирањенм на поштовању права деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, поготово када је у питању аутизам, наше удружење континуирано спроводи активности заступања права деце, младих и особа са поремећајима из спектра аутизма.

Друштво за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада  дуги низ година пружа подршку у превазилажењу препрека и лакшем укључивању у редовне вршњачке групе  деци, омладини и особама са аутизмом, као и њиховим породицама. Регистровано је 2001. године и ове године обележавамо осамнаест година постојања, Друштво је ванстраначака, невладина организација,  непрофитно је и стога смо принуђени да наше циљеве и идеје спроводимо активностима које се финансирају путем пројеката и донација или волонтирањем.

У својој евиденцији имамо 130 особа са поремећајима из спектра аутизма и на себе смо преузели велику одговорност да им пружимо подршку и олакшамо функционисање и уклључивање у све сегменте друштвеног живота.

Друштво за подршку особама са аутизмом Града Новог Сада већ петнаесту годину за редом организатор је манифестације „Априлски дани аутизма у Новом Саду“, која започиње обележавањем 02. априла Светског дана подизања свести о аутизму и траје током целог месеца, када различитим садржајима, активностима и догађајима покушавамо да изнађемо начин да укажемо на постојање и озбиљност стања у којем се налазе особе са аутизмом, да помогнемо да се у локалној заједници препозна и пружи подршка особама са аутизмом, да пробудимо емпатију и да укажемо на минималност разлике у односу на тзв. типичну популацију.

Имајући у виду значај ове манифестације с посебном пажњом приступамо избору локација за кључне активности и догађаје од посебног значаја и позивамо Вас да будете део њих.