ТРАСОМ ЗРЕЊАНИНСКИХ МОСТОВА И ОБАЛА – „ДАН ПЕШАЧЕЊА“, У СУБОТУ, 11. СЕПТЕМБРА

Поводом обележавања “Европске недеље спорта”, на предлог Планинарског савеза Србије, Клуб планинара “Зрењанин”, под покровитељством Града Зрењанина и у сарадњи са Спортским савезом града, позива све заинтересоване суграђане да се у суботу, 11. септембра, с почетком у 9 часова, придруже акцији “Дан пешачења”. Акцију су данас најавили генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић Атанацковић и представници Kлуба планинарa „Зрењанин“ – Владимир Вукојевић, председник и Јадранка Костовски, секретар.

Како су истакли, пешачка тура која се планира за суботу води из центра града обалом Бегеја, уз девет зрењанинских мостова, кружном стазом у дужини од око 8 километара. Акција има спортски, здравствени, еколошки и едукативни карактер, а очекује се да највећи број учесника буде из најмлађе популације, односно ученици зрењанинских школа. 
„Ово је једна од манифестација којима Град Зрењанин промовише титулу “Европски град спорта” и ја позивам све грађане који су расположени, да нам се придруже у суботу, да то јутро проведемо заједно“, поручила је Вукосава Ђапић Атанацковић

Председник Клуба планинара “Зрењанин” Владимир Вукојевић рекао је да је окупљање заказано за 9 часова, на Тргу др Зорана Ђинђића, на платоу испред “Војвођанске банке” и да потом траса води обалом Бегеја, кроз различите делове града, уз мостове, као и појединим деоницама које су мање познате нашим суграђанима. 
„Град Зрењанин већ годинама обележава “Светски дан пешачења”, више или мање успешно, а подсетићу да је пре две године, 2019, било скоро хиљаду учесника. Прошле године је, због епидемије и забране већих окупљања, манифестација одржана само симболично, а ове године очекујемо бројне учеснике, на лепој траси дуж Бегеја и сигуран сам да највећи број Зрењанинаца није прошао том трасом, а посебно појединим њеним деловима“, објашњава Вукојевић.

Од Трга др Зорана Ђинђића пешачи се до моста код Полицијске управе, потом до паркинга “Превлака” и Малог моста, уз језеро до моста на сувом. Одатле се, кроз две мале улице, прелази до Техничке школе, опет уз језеро иде до лучног моста у Омладинској улици и пречистача за воду у језерима, где је предвиђена прва краћа пауза. Наставља се даље кроз насеље “Берберско”, поред другог лучног моста, до Мужљанског моста, одакле се враћа до железничког моста. Прелази се мост и прави друга пауза, у насељу “Ружа Шулман”, и око школе “2. октобар” полази поново ка обали Бегеја, одакле се испод моста у Змај-Јовиној улици (“Жути мост”) и преко великог пешачког моста враћа на полазну тачку стазе.        

Вукојевић је рекао да је траса прилагођена свим узрастима и да се, веома лаганим ходом, цела прелази за три до три ипо сата. На паузама ће бити припремљено окрепљење за учеснике, а колона учесника биће адекватно обезбеђена, уз асистенцију и Полицијске управе у Зрењанину, на местима где се прелазе саобраћајнице. 
„Чланови нашег клуба прошли су пре неколико дана целом предвиђеном трасом и у потпуности је очистили од смећа и отпада, па је тако, током те наше еколошке акције, скупљено око 20 врећа ђубрета. И након “Дана пешачења” организоваћемо обилазак стазе и евентуално уклонити смеће, али верујемо да то неће бити потребно и да учесници имају развијену еколошку свест о потреби чувања природе и свог окружења“, поручују из Планинарског клуба “Зрењанин”.      

„Очекујем у суботу велики број учесника, а посебно ми је драго што су се нашем позиву одазвале зрењанинске школе, из којих ће доћи много деце“, казао је Вукојевић.   

Секретар ПК “Зрењанин” Јадранка Костовски рекла је да се посебно изашло у сусрет захтеву ОШ “Вук Караџић”, из које је око 300 деце, са наставницима и родитељима, заинтересовано за учешће у манифестацији. За њих ће клуб организовати шетњу посебном трасом, која ће стартовати пола часа раније, са Трга слободе. 
„Све остале суграђане позивам да нам се придруже у суботу у 9 часова, на Тргу др Зорана Ђинђића, а могу нам се придружити и било где на траси, током пешачења. Наравно, нису сви у обавези ни да пређу целу трасу, сходно својим могућностима могу се искључити где им то одговара“, казала је Костовски.  

Планинарски савез Србије најављује одржавање манифестације “Дан пешачења” под слоганом “Корак ближе здрављу!”, у више од 55 градова Србије, на преко 70 локација. Савез позива све који желе да узму учешће у активностима у природи, без обзира да ли ће препешачити 100 метара или више километара. 

“Желимо да се пешачење претвори у стварно добру навику која има огроман значај за физичко и ментално здравље наших суграђана, а посебно у борби за јачање имунитета. Такође, желимо да кроз афирмацију ове манифестације подстакнемо грађане да се укључе у реализацију програма пешачења које континуирано сваког викенда спроводе планинарске организације широм Србије. Дан пешачења је бесплатна акција за све учеснике и тог дана пешачењу се могу придружити породице, тинејџери, пензионери, студенти… Пешачићемо омиљеним шеталиштем, парком, излетиштем, чаробном природом уз много лаганих корака, праћених осмехом”, наводе у Планинарском савезу Србије. 

Извор: Град Зрењанин