ТРАЖИМО ДА СЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦИ И ОДБОРНИЦИ БИРАЈУ ДИРЕКТНО

 Покрет обнове Краљевине Србије поднео је јуче у Скупштини Србије нови Предлог закона о локалним изборима.

Основна измена коју желимо да постигнемо овим предлогом је да се градоначелници, као и две трећине одборника у локалним скупштинама, убудуће бирају директно, именом и презименом, вољом грађана, а не политичким одлукама водећих странака или коалиција.

Предлог је званично предао народни посланик и председник ПОКС-а Жика Гојковић.

Носилац листе ПОКС на изборима за Скупштину Београда Предраг Марковић истиче да је ово изузетно битан предлог. Како каже, „људе треба ценити по ономе што лично раде, а не по ономе што причају“.

– Док други причају о проблемима, ми као за и све друго већ имамо спремна решења. Овај Закон решава три системска и два техничка проблема. Они су кључни за што непосредније одлучивање грађана у избору и смени власти. Тако се успоставља ред и стабилност у изборним циклусима.

Системски:
1) Непосредан избор градоначелника у градовима;
2) Непосредно бирање именом и презименом две трећине одборника;
3) У случају да 2/3 скупштине затражи смену градоначелника а он не буде опозван, тој скупштини аутоматски престаје мандат.

Технички:
1) Закон омогућава да на изборима учествују и коалиције политичких странака и група грађана, као и коалиције група грађана
2) У случају распуштања скупштине и превремених избора, мандат новоизабраних одборника траје само до датума редовних избора.

Напомињем, да сам правовремено и пре претходних избора лично поднео Народној скупштини овакав Предлог закона. Али, странке су чим су избори прошли заборавиле шта су обећавале. Народна скупштина је распуштена и у складу са новим Пословником све предлоге закона повукла из процедуре. Овим враћањем у процедуру, још на првој редовној седници, још једном на делу показујемо да не одустајемо. Тежимо враћању и обнови вредности које гарантују стабилност политичког система. Осим тога, и стварно учешће грађана у његовој обнови – додао је Предраг Марковић.

„Усвајањем овог предлога закона се отклања било каква сумња на покушај обмањивања грађана у изборним кампањама, какав је до сада био обичај. Наш закон ће зауставити могућност крађе гласова, истицање увек истих појединаца уз образложење да је недостак квалитетних кадрова – објашњава председник Покрета обнове Краљевине Србије Жика Гојковић. Према његовим речима, Предлог детаљно обрађује и формално-правну материју за квалитетније изборе за општинске органе власти и бирање градоначелника. – Директно бирање градоначелника на изборима је у духу демократских земаља, чијем политичком уређењу тежи наша држава“, закључио је Гојковић.