ТРЕЋА „ЛАЗАРИЦА“ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТУ КИКИНДА

У народу се верује да онај који успе да прескочи пламен „Лазарице“ тиме себе чисти од грехова. Овај редак обичај негује се и чува још једино на северу Баната, у Кикинди и неким околним местима. Осим у центру града, ватре „лазарице“ прескакале су се ове вечери у многим градским и сеоским сокацима, а највише су јој се радовала деца. Трећа “Лазарица“ је одржана и у Културном центру Кикинда, а догађају су присуствоали градоначелник, Никола Лукач и његови сарадници.

“Пред Лазареву суботу код нас у Кикинди и на северу Баната је обичај да се прескаче ватра и сећам се још као дете да смо волели да прескачемо како бисмо отерали вештице и зле духове. Организујући Лазарицу у Културном центру, доприносимо очувању културе, традиције и обичаја свих народа који живе на овим просторима“, рекао је градоначелник.

„Лазарица“ се обележава вече уочи Лазареве суботе, тако што се на раскршћима улица пале ватре од сувих стабљика кукуруза или неких других сувих грана. Ватре симболизују светлост Лазаревог васкрсења и радости које је оно донело, али и најављују светлост Христовог васкрсења:

“Пре три године смо схватили да је Лазарица обичај који треба неговати, што је био повод да организујемо манифетацију у нашем дворишту на овако леп и свечан начин, а суграђани су то јако лепо прихватили“, додао је Марко Марковљев, В.Д. директор Култуног центра Кикинда.

Извор: Град Кикинда