ТРЕЋИ ЗЕЛЕНИ КВИЗ „ПОКАЖИ СВЕТУ КАКО ЧУВАШ ПЛАНЕТУ“

Покрет горана Кикинде, у сарадњи са Канцеларијом за младе Кикинда и Високом школом струковних студија за образовање васпитача, под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, организовао је трећи Зелени квиз под слоганом ‘’Покажи свету како чуваш планету’’. Зелени квиз, прилагођен ученицима петог и шестог разреда основне школе, одржан је у Културном центру, а прво место припало је ученицима ОШ “Ђура Јакшић“. Њему је присуствовала и Мирослава Наранчић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој.

‘’Едукација из области екологије један је од најважнијих корака ка лепшој будућности јер еколошки едуковати првобитно децу захтева посао које траје, не само годинама, него и деценијама. Јако је битно упознати природу, учити на који начин је штитимо и зато је сваки вид едукације подржан од стране Града Кикинде, како би се очувала животна средина“, истакла је Мирослава Наранчић.

Друго место на зеленом квизу припало је ученицима ОШ “Свети Сава“, док су треће освојили ђаци ОШ “Миливој Оморац“ из Иђоша. Квиз је обухватио разне практично обликоване активности, које подстичу развој свести код младих о значају и могућности очувања, рационалног коришћења и унапређења животне средине:

‘’Главни циљ организације овог квиза јесте ширење еколошке свести код младих. И ове године смо имали велико интересовање за учешће, тако да се пријавило осам школа са териорије нашег града. Сви учесници добили су младе саднице листопадног дрвећа, док су финалисти добили зелене ваучере које ће моћи да замене са листопадним дрвећем или цвећем и тако оплемене своју школу или средину“, додала је Невена Месарош Оличков, из Покрета горана Кикинде

Деца су, у оквиру практичних активности, у зеленом квизу, указала на правилно разврставање отпада, рециклажи, познавању појмова о животној средини и улози човека у одржавању и заштити животне средине:

‘’Имамо одличну сарадњу са Покретом горана Кикинде и увек смо ту да подржимо њихову иницијативу за подизање свести код младих о очувању жиотне средине и екологији уопште“, надовезала се Дуња Ћешић, координаторка Канцеларије за младе Кикинда.

Извор: Општина Кикинда