ТРЕНИНГ БЕЗБЕДНЕ ВОЖЊЕ ЗА МОТОЦИКЛИСТЕ И МОПЕДИСТЕ

На Атлетском стадиону Спортског центра “Језеро“, представљен је пројекат под називом “Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“, који спроводе Агенција за безбедност саобраћаја и Град Кикинда. Павле Поповић, инспектор за друмски саобраћај Града Кикинде, истакао је да су овакви пројекти намењени да се број саобраћајних незгода смањи, с обзиром на то да је у последњих пет година у незгодама учествовало 19 особа које су возиле мотоцикл. Од тог броја, четири особе су страдале, њих десеторо прошло је са тешким телесним повредама, док је њих четворо задобило лакше телесне повреде.

“Поново смо спровели веома корисну акцију како бисмо утицали на свест учесника у саобраћају, а све како бисмо повећали безбедност у саобраћају. У претходном пројекту циљна група су нам били ученици завршних разреда средњих школа, а овога пута смо спровели пројекат безбедне вожње за бициклисте и мопедисте, поготово за оне који су скоро добили возачке дозволе и оне који су у процедури обуке“.

Пројекат се спроводи од 2017. године, из тог пројекта проистекле су још многе идеје намењене повећању безбедности у саобраћају:

“Агенција је препознала узроке саобраћајних незгода, то је такозвана самообука која је кључни фактор настанка саобраћајних незгода. Оно што је интересантно, јесте да смо спровели практичан део јер наши инспектори нису у могућности свим учесницима да пренесу обуку, поготово млађој популацији у ауто – школама како би били самостални и безбедни у саобраћају“, истакао је Иван Бојовић, из Агенције за безбедност саобраћаја.

“Идеја је била да подигнемо свест возача мотоцикала и мопеда у коришћењу заштитне опреме и едуковању како би били вештији возачи и у неким опаснијим ситуацијама да могу да примене важне технике које су им неопходне у том тренутнку“, надовезао се Миодраг Димитријевић, роководилац пројекта.

Извор: Град Кикинда