TRI DECENIJE DRUŠTVA ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA SRBIJE

Zahvaljujući naporima članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, spasene su od iščezavanja mnoge ugrožene vrste poput orla krstaša, sive vetruške, stepskog sokola. 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), osnovano u novembru 1989. godine, jedno je od najstarijih prirodnjačkih nevladinih organizacija u Srbiji. Do 2010. je radilo pod imenom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine. Zahvaljujući naporima njegovih članova, spasene su od iščezavanja ugrožene vrste poput orla krstaša, sive vetruške, stepskog sokola i modrovrane, a povećane šanse za opstanak desetinama drugih ptičijih vrsta.

Nezakonito hvatanje, trovanje, držanje i trgovina divljim pticama je učestalo u Srbiji, pa je rad aktivista Društva na njihovom raskrinkavanju od velikog značaja.

U poslednjih deset godina DZPPS je učestvovao u stvaranju popularnih televizijskih serijala i dokumentarnih filmova koje je videlo više miliona ljudi u Srbiji i regionu.

– Ponosni smo na ostvareno, ali i svesni da je pred nama velika borba za očuvanje prirode i divljih ptica kako u Srbiji, tako i drugde. Naši članovi i volonteri su naša najveća snaga bez kojih Društvo ne bi opstalo i postiglo toliko značajnih rezultata – kaže Milan Ružić, izvršni direktor DZPPS-a, i dodaje da je opredeljenje Društva da povećaju broj aktivnosti, pojedinaca i institucija sa kojima sarađuju.

Inače u Srbiji je najzastupljeniji krivolov prepelica uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica. Od 2000. do 2018. godine DZPPS je zabeležio 448 slučaja nezakonitog lova na prepelice u kojima je korišćena 681 elektronska vabilica. Procenjuje se da je od 2000. do 2017. godine ubijeno gotovo 50.000 ovih ptica, kažu u DZPPS-u koji je organizovao tim za borbu protiv krivolova.

Kroz obrazovne aktivnosti Društva, koje se sprovode na predavanjima i istraživačkim kampovima i izletima, prošle su hiljade ljubitelja prirode svih uzrasta. Članovi Društva posebno su posvećeni obrazovanju mladih od čijeg angažovanja zavisi budućnost zaštite ptica i prirode u Srbiji.

Koliko je važan rad Društva govori podatak da je na prostoru Srbije, ako se izuzmu vrste koje vrlo verovatno nisu potekle od divljih, do sada potvrđena 351 vrsta ptica. Što se tiče gnezdarica, u periodu 1800–2015. evidentirano je gnežđenje 249 vrsta ptica, od čega se u sadašnjem periodu gnezdi 240 vrsta. Regioni Srbije najbogatiji pticama gnezdaricama su Kosovo i Metohija, severoistočna i jugoistočna Srbija.

Crna statistika

U Izveštaju o nezakonitom ubijanju, trovanju, hvatanju, držanju i trgovini divljim pticama u Republici Srbiji za period 2000–2017 dokumentovano je 1.849 slučajeva u kojima je stradalo 220.886 jedinki divljih ptica.

Prema rečima Milana Ružića, izvršnog direktora DZPPS-a, ovaj izveštaj pruža realan uvid u napore koje udruženja građana ulažu u zaštitu prirode budući da je čak 84 odsto slučajeva stradanja ptica otkriveno od strane članova i volontera Društva, a samo 16 odsto slučajeva od državnih institucija.

Izveštaj za period od gotovo 18 godina obrađuje 840 slučajeva nezakonitog ubijanja divljih vatrenim oružjem, 169 slučajeva trovanja, 252 slučaja nezakonitog hvatanja i 588 slučajeva nezakonitog držanja i trgovine divljim pticama.

Izvor: Politika