ТРИ ПРЕДСТАВЕ ИЗ КУЛСКЕ ОПШТИНЕ ОБЕЗБЕДИЛЕ ПЛАСМАН НА ФЕСТИВАЛ АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШНИХ ДРУШТАВА ВОЈВОДИНЕ

Зонска смотра драмског ствалараштва ,,Винко Ступар“, 55. по реду, одржана је у Дому културе у Црвенки. На овогодишњој Смотри публика је имала прилику да погледа пет представа, од тога четири из кулске општине и једну из Сомбора.

Прве вечери публици су се представили домаћини. Позориште ,,Стеван Сремац“ Дома културе у Црвенки, наступило је са представом ,,Лаже и паралаже“ Јована Стерије Поповића, у режији Радоја Чупића. Друге вечери Смотре глумци Драмског ансамбла Културног центра Кула извели су представу ,,Кус петлић“ по тексту Александра Поповића и у режији Драгана Остојића, а трећег дана смотре наступило је Градско културно-уметничко друштво ,,Сомбор“. Они су извели представу ,,Не играј на Енглезе“ Владимира Ђурђевића, у режији Лее Јевтић. Глумци Драмске секције ,,Велимир Сандић Вељко“ Дома културе Сивац извели су Молијеров комад ,,Уображени болесник“ у адаптацији и режији Милоша Милошевића Шике. Глумци Драмског студија ,,Арт“ Дома културе из Руског Крстура, одиграли су монодраму ,,Сан смешног човека“ Фјодора Достојевског, у режији Владимира Нађа.

По одлуци селектора, пласман на Фестивал аматерских позоришних друштава Војводине који ће се одржати у Бачкој Паланци, обезбедиле су Драмске секције из Куле, Црвенке и Сивца, док ће се монодрама из Руског Крстура представити на Фестивалу малих сцена.

Када је реч о наградама, представа ,,Лаже и паралаже“ добила их је неколико: признања за најбољу сценографију и најбољу режију припала су редитељу Радоју Чупићу, Гордана Јелић Мештер добила је признање за сценски говор и најбољу епизодну улогу, Драгица Радовић за сценски покрет, а Зоран Радуловић и Цвијета Јовановић Мучалица за најбоља глумачка остварења.

Представа ,,Уображени болесник“ такође је вишеструко награђена, па је Јелена Јовић добила награду за најбољу костимографију, Зоран Стојановић за најбољу музику, Милорад Стијеповић и Радивоје Јакшић добили су признање за своје улоге, редитељ Милош Милошевић Шика награђен је за адаптацију драмског дела, а глумац Никола Пејин за најбоље глумачко остварење.

Напослетку, представа ,,Кус петлић“ такође је добила неколико награда – за најбољу епизодну улогу награђен је Страхиња Шћекић, а признања за најбоља глумачка остварења добили су Тамара Шалиначки и Слободан Ногавица.

Извор: Општина Кула